Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă telurică de aproape aceleaşi dimensiuni cu Terra VIDEO

O exoplanetă descoperită recent și denumită GJ 1132b are dimensiunea similară Pământului și, în plus, se află relativ aproape, la doar 39 de ani lumină distanță, fiind cea mai apropiată exoplanetă telurică descoperită până în prezent, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.
Iulian Tudor
12 nov. 2015, 16:33
Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă telurică de aproape aceleaşi dimensiuni cu Terra VIDEO

Următoarea exoplanetă telurică cunoscută se află la o distanță de trei ori mai mare de Pământ față de GJ 1132b. Dimensiunea și distanța la care se află această planetă l-a făcut pe astronomul Drake Deming de la Universitatea din Maryland (care nu a participat la acest studiu) să susțină că „ar putea fi vorba de cea mai importantă descoperire a unei planete din afara sistemului nostru solar”, potrivit Agerpres.

Motivul pentru care această planetă este atât de importantă este că se află suficient de aproape de Pământ pentru ca astronomii să-i poată analiza atmosfera cu ajutorul telescoapelor, evident dacă prezintă o atmosferă.

Studierea atmosferelor exoplanetelor reprezintă următorul pas important pentru căutarea vieții în Univers, dincolo de sistemul nostru solar. Un astfel de proiect este însă extrem de dificil pentru că majoritatea exoplanetelor telurice asemănătoare Terrei sunt prea îndepărtate pentru a putea fi studiate în detaliu.

Astronomii pot identifica compușii chimici din atmosfera unei planete din sistemul nostru solar prin analiza modului în care lumina solară trece prin diferitele straturi atmosferice. Compușii chimici și diferitele molecule interacționează în mod diferit cu lumina și, drept rezultat, fiecare tip de moleculă lasă o amprentă unică și specifică. Însă atunci când o exoplanetă se află la sute de ani lumină distanță devine aproape imposibil pentru astronomi să diferențieze între lumina care trece prin atmosfera acestei planete și lumina mult mai strălucitoare provenită direct de la steaua pe orbita căreia se află.

Acum, odată cu descoperirea lui GJ 1132b, astronomii dispun în sfârșit de o țintă suficient de apropiată spre care să-și îndrepte telescoapele.

Din păcate însă, șansele ca planeta GJ 1132b să adăpostească viață sunt aproape nule. Această planetă, care este doar cu 16% mai mare decât Pământul, are la suprafață o temperatură de aproximativ 232 de grade Celsius.

„Scopul nostru ultim este să descoperim o planetă geamănă a Terrei, dar iată că acum am descoperit o geamănă pentru Venus”, a comentat David Charbonneau, co-autor al acestui studiu și astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian. „Bănuim că are o atmosferă similară cu Venus și dacă așa stau lucrurile, abia așteptăm să o putem analiza”.

Motivul pentru care se înregistrează o temperatură atât de ridicată la suprafața acestei exoplanete este că se află prea aproape de steaua sa, la doar 2,2 milioane de kilometri, adică de aproximativ 26 de ori mai aproape decât se află Mercur față de Soare. GJ 1132b are nevoie de 1,6 zile pentru a încheia o orbită completă în jurul stelei sale care este foarte diferită față de Soare. Această stea este o pitică roșie, tip de stea despre care astronomii susțin că este cel mai răspândit în galaxia noastră, Calea Lactee.

O pitică roșie este mai rece, mai mică și mai puțin strălucitoare decât Soarele. Steaua pe orbita căreia se află planeta GJ 1132b are aproximativ 1/5 din dimensiunea Soarelui și emite doar 1/200 din cantitatea de lumină a astrului nostru.

Faptul că astfel de stele sunt diferite față de Soare nu înseamnă că pe orbita lor nu se pot afla planete pe care să existe viață. Pur și simplu așa-numita „zonă de aur” — regiunea din spațiul din jurul acestor stele în care poate exista apă în stare lichidă — se află însă mult mai aproape de acestea decât este cazul în sistemul nostru solar.

Unii astronomi sunt de părere că piticele roșii reprezintă aproximativ 75% dintre stelele din galaxia noastră, iar acest lucru înseamnă că majoritatea covârșitoare a exoplanetelor din Calea Lactee se află pe orbita unor astfel de stele.

Dacă printre aceste planete se află și lumi pe care poate exista viață este un subiect viu discutat și de aceea este foarte importantă descoperirea planetei GJ 1132b. Chiar dacă pe această planetă nu poate exista viață, este posibil ca pe eventualele planete din vecinătatea sa să existe condițiile necesare vieții.

Exoplaneta GJ 1132b a fost descoperită în timp ce trecea prin dreptul stelei sale, producând o fluctuație în strălucirea acesteia. Observațiile au fost realizate prin intermediul grupului de telescoape MEarth-South Array de la Observatorul Cerro-Tololo Inter-American din Chile.

În etapa următoare, astronomii vor folosi Telescopul Spațial Hubble pentru a aduna mai multe date despre această exoplanetă.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Trucul prin care îți poate prelungi viața cu 10 ani. Dr. Virgiliu Stroescu a vizitat orașul unde oamenii trăiesc mai mult: ”Organismul știe”
Capital.ro
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Ministrul Transporturilor anunță achiziția a 37 de trenuri electrice până în 2026
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți