Planeta îndepărtată orbitează o pereche de stele, care sunt la rândul lor înconjurate de alte două stele. Rămâne, însă un mister, cum planeta care seamănă cu Neptun nu a fost distrusă de forţele gravitaţionale generate de cele patru stele ale sale. „Cei patru sori care trag de ea creează un mediu extrem de complicat. Totuşi, ea stă acolo, pe o orbită aparent stabilă. Este derutant, de aceea este o descoperire atât de interesantă”, a declarat Dr. Chris Lintott, de la Universitatea Oxford.
Descoperirea a fost făcute de doi astronomi amatori, Kian Jek din San Francisco şi Robert Gagliano din Cottonwood, Arizona, care au folosit website-ul Planethunters.org, alături de o echipă de la mai multe institute americane şi britanice.
Planeta, denumită PH1 şi aflată la 5.000 de ani lumină, este un gigant gazos un pic mai mare decât Neptun. PH1 orbitează cele două stele în 138 de zile, iar celelalte două stele le orbitează pe acestea în 20 de zile.
Din păcate, planeta nu este locuibilă, întrucât temperatura de la suprafaţa ei ar fi între 251-350 de grade Celsius. „Deşi PH1 este o planetă gigantică de gaz, chiar dacă ar exista luni stâncoase în jurul ei, suprafeţele lor ar fi prea fierbinţi pentru existenţa apei lichide”, a declarat cercetătorul Meg Schwamb de la Universitatea Yale.
Până acum, cercetătorii au descoperit doar şase planete care orbitează două stele, denumite planete circumbinare, însă niciuna din acestea nu era orbitată de alte două stele.
Planethunters.org a fost lansat în 2010 pentru a oferi oamenilor obişnuiţi şansa de a face descoperire astronomice, folosind informaţiile adunate de telescopul spaţial Kepler de la NASA.