Cele două stele sunt separate de un interval de doar 360 de unităţi astronomice, adică cu 640 unităţi astronomice mai puţin decât în cazul minimului precedent, potrivit descoperă.ro.
Cercetătorii nu căutau, de fapt, o nouă stea binară, ci dovezi ale existenţei unor planete de dimensiunea lui Jupiter. Specialiştii cred că forţa gravitaţională a gigantului gazos ar putea avea un efect semnificativ asupra modului în care sistemul solar a evoluat şi, din moment ce planetele asemănătoare cu el sunt foarte rare şi se află la distanţe considerabile, este posibil ca descoperirea lor să poată explica de ce sistemul solar din care facem parte este diferit de celelalte.
Descoperirea făcută de experţii americani a fost posibilă cu ajutorul dispozitivului „PFS” („Planet Finder Spectrograph”) amplasat la Observatorul Las Campanas din Chile. În timpul observaţiilor făcute, specialiştii au detectat un sistemul din care fac parte două stele şi trei planete care orbitează în jurul acestora. Obiectele cosmice au o orbită excentrică moderată şi mase de 0,5, 1,5 şi 2,5 ori mai mari decât cea a lui Jupiter.
CITEŞTE ŞI: Anunţ important făcut de NASA: A fost descoperită cea mai tânără planetă observată vreodată