Astronomii au rezolvat misterul morţii galaxiilor

O echipă de astronomi britanici a anunțat că a identificat cheia misterului morții galaxiilor, un mister vechi de decenii privind galaxiile care pur și simplu nu mai produc noi stele.
Iulian Tudor
14 mai 2015, 14:40
Astronomii au rezolvat misterul morţii galaxiilor

De aproximativ două decenii astronomii știu de existența a două tipuri de galaxii. Aproximativ jumătate dintre galaxiile cunoscute sunt vii — adică produc stele în aglomerările de gaze și praf cosmic pe care le conțin, iar celelalte galaxii sunt moarte — nu dispun de aglomerări de gaze, maternități cosmice în care să se nască noi stele, conform coordonatorului acestui studiu, Yingjie Peng, astronom la Universitatea Cambridge din Anglia, potrivit Agerpres. Materia primă pentru nașterea unei stele este hidrogenul.

Până la acest studiu astronomii nu erau siguri cu privire la cauzele care împiedică formarea de noi stele într-o galaxie. „Ce omoară galaxiile este una dintre cele mai dificile probleme cu care astronomii s-au confruntat în ultimii 200 de ani”, a declarat Peng pentru Space.com.

Astronomii au propus două ipoteze care să explice aceste morți galactice. Prima dintre ipoteze este cunoscută drept cea a „strangulării”, în care resursele de gaze cosmice reci necesare aprinderii de noi stele sunt încet dar sigur pierdute. Cealaltă ipoteză implică dispariția bruscă a maselor de gaze cosmice dintr-o galaxie, probabil în urma influenței gravitaționale exercitate de o altă galaxie din apropiere.

După analiza a peste 26.000 de galaxii din apropierea relativă a Căii Lactee, cercetătorii au identificat noi indicii care susțin ipoteza „strangulării”. „Aceasta este prima dovadă concludentă că rezervele de gaze cosmice galactice sunt strangulate până la moartea galaxiilor”, conform lui Peng.

Stelele sunt formate în cea mai mare parte din hidrogen și heliu. Cercetătorii s-au concentrat pe analiza „metalelor” — elementele mai grele decât heliul și hidrogenul — din galaxii. Astfel de „metale” se formează spre finalul vieții stelare când stelele încep să sintetiteze elemente mai grele din heliu.

Astronomii au observat că galaxiile moarte dispun de concentrații de metale mult mai ridicate decât galaxiile vii. Această descoperire sprijină teoria privind moartea prin strangulare treptată a galaxiilor.

După ce aglomerările de gaze cosmice dintr-o galaxie sunt sufocate, în galaxii mai rămâne un volum suficient de mare de gaze pentru a aprinde noi stele. Aceste noi stele formate încep în timp relativ scurt să producă elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Prin contrast, dacă gazul cosmic ar dispărea brusc dintr-o galaxie, conform celei de-a doua ipoteze, formarea de noi stele s-ar opri brusc și prin urmare ar rezulta mai puține elemente grele.

Conform modelelor computerizate, procesul de strangulare are nevoie de aproximativ 4 miliarde de ani pentru a duce la oprirea completă a nașterii de noi stele într-o galaxie. Acest lucru explică diferența de vârstă observată între galaxiile în care se formează încă stele și cele „moarte”.

În continuare, astronomii trebuie să înțeleagă mai bine mecanismul care produce această strangulare. Una dintre ipoteze susține că galaxiile din vecinătate pot absorbi gazul ce formează maternitățile stelare ale unei galaxii în curs de strangulare.

CITEŞTE ŞI: Mai multe galaxii pitice, descoperite în apropierea Căii Lactee

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
INTERZIS pentru românii care stau la curte. NU ai voie să faci asta în fața casei
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Cele mai poluate orașe din România au ajuns într-un clasament european. Unde îți poți pune în pericol sănătatea
Adevarul
Marturiile disidenților ruși eliberați în schimbul de prizonieri cu Rusia: „Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Ion Țiriac s-a răzgândit. Ce se întâmplă cu premiile promise medaliaților olimpici
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
A murit cea mai iubită și frumoasă actriță. A fost o femeie uimitoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Carlos Yulo va primi casă, bani și ramen gratis pentru aurul olimpic
MediaFlux
AVERTISMENT pentru pensionari. Șeful Casei de PENSII explică o mare GREȘEALĂ
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?