Presa din Siria a informat duminică despre uciderea a trei soldaţi şi rănirea altor trei într-un atac aerian, dând vina pe forţele israeliene, transmite dpa.
Ţinte din apropierea capitalei Damasc au fost lovite de rachete israeliene, a informat agenţia de ştiri siriană Sana. În acelaşi timp, regiunea Tartus a fost atacată din Marea Mediterană.
Volodimir Zelenski anunţă condiţia pentru sfârşitul războiului din Ucraina
Armata israeliană nu a comentat aceste informaţii. Forţele aeriene israeliene bombardează în mod regulat ţinte în Siria, ţară în care unele zone continuă să fie pradă războiului civil.
Scopul strategic al Israelului este acela de a împiedica inamicul său Iran şi miliţiile aliate ale regimului de la Teheran să îşi extindă influenţa militară în Siria. Alături de Rusia, Iranul este cel mai important aliat al guvernului sirian în războiul civil.
Aproape 700 de irakieni cu legături cu Statul Islamic, transferaţi din Siria în Irak
Autorităţile kurde din nord-estul Siriei au transferat în Irak aproape 700 de irakieni cu legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), anunţă vineri un ONG sirian, relatează AFP.
Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), este vorba despre 620 de irakieni rude ale unor combatanţi SI, reţinuţi în tabăra Al-Hol, şi despre 50 de lideri şi combatanţi din cadrul SI, deţinuţi într-o închisoare a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă dominată de kurzi.
Această operaţiune – efectuată în coordonare cu autorităţile irakiene – este a patra de acest fel de la începutul lui 2022. Tabăra Al-Hol se află sub controlul unor forţe kurde şi se află în provincia Al Hasakah, la mai puţin de zece kilometri de frontiera cu Irakul.
Aproximativ ”620 de persoane, apropiate unor membri SI, au părăsit tabăra Al-Hol”, într-o operaţiune coordonată între conducerea taberei şi Guvernul irakian, precizează SOHR.
Aceşti membri ai 150 de familii irakiene ”femei, copii şi bărbaţi, între care unii sunt bolnavi”, au părăsit tabăra joi, declară AFP un reprezentant al administraţiei autonome kurde instalată în regiunile din nord-estul Siriei, o ţară fragmentată de războiul care a izbucnit în 2011.
Agenţai irakiană oficială de presă INA anunţa miercuri, citând un purtător de cuvânt al Ministerului Deplasaţilor, că ”500 de familii din tabăra Al-Hol urmează să fie repatriate anul acesta”.
În ultimele luni, sute de irakieni cu legături cu SI au plecat din tabăra suprapopulată Al-Hol, în care se află aproximativ 56.000 de persoane potrivit ONU.
În total, ”3.500 de deţinuiţi irakieni” se află în închisori kurde, în nord-estul Siriei, anunţa în iunie un oficial irakian de rang înalt.
FDS, aflate în prima linie a luptei împotriva SI şi susţinute de o coaliţie internţaională condusă de către Statele Unite, au învins în 2019 gruparea jihadistă în Siria, pe care au respins-o în ultimul ei fief, în estul Siriei.
La sfârşitul lui 2017, Irakul şi-a proclamat victoria împotriva SI, pe care l-a izgonit definitiv din fiefurile irakiene.