Loviturile au avariat instalaţii începând din regiunea Liov, la graniţa cu Polonia, până în regiunea nord-estică Harkov, unde a fost întreruptă energia electrică pentru 200.000 de persoane, a declarat un consilier prezidenţial din Ucraina.
„Avem nevoie de apărare aeriană şi de un alt tip de sprijin în domeniul apărării, nu de discuţii lungi şi cu ochii închişi”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Apelurile Kievului pentru furnizarea urgentă de apărare aeriană din partea Occidentului au devenit din ce în ce mai disperate de când Rusia şi-a reluat luna trecută atacurile aeriene cu rază lungă de acţiune asupra sistemului energetic ucrainean. Atacurile, care au lovit centrale termice şi hidroelectrice, au stârnit temeri cu privire la rezistenţa unui sistem energetic care a fost afectat deja de o campanie aeriană rusă în prima iarnă a războiului.
Comandantul forţelor aeriene ucrainene a declarat că apărarea aeriană a doborât 18 dintre rachetele trase de rusşi şi 39 de drone. În atac au fost folosite 82 de rachete şi drone în total, a precizat armata.
🇷🇺🇺🇦 The most Powerful and guarded Thermal Power Plant near Kiev was destroyed.
After the closure of the Chernobyl Nuclear power plant, the Trypilska Thermal Power plant became the main energy supplier in the Kiev region. Well, not anymore. – Remylind23 reports pic.twitter.com/92Zt6ZhyDH
— Zlatti71 (@djuric_zlatko) April 11, 2024
La Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, atacurile ruseşti au intervenit în plină zi şi au omorât 4 persoane, alte 5 fiind rănite, potrivit unui bilanţ provizoriu furnizat de autorităţile locale. Au fost lovite clădiri rezidenţiale şi maşini. De asemenea, au fost raportate pagube la instalaţiile industriale.
Ca urmare a unui atac masiv cu rachete, ruşii au distrus complet termocentrala Trîpillia, a declarat un oficial pentru agenţia de ştiri Interfax-Ucraina. Bombardamentul a provocat un incendiu de proporţii şi centrala este oprită. Centrala electrică Trîpillia era cel mai mare furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jîtomîr. „Amploarea distrugerilor este teribilă. Banii nu o pot estima. Aceasta este cea mai mare provocare pentru noi din istoria companiei. Dar sunt convins că vom face faţă”, a declarat Andri Gota, preşedintele Consiliului de administraţiei al companiei Centrenergo. Serviciul de presă al companiei a reamintit că, la 22 martie, şi centrala electrică Zmiivska din regiunea Harkov a fost complet distrusă. Centrenergo a început anul trecut să construiască structuri de protecţie la centralele sale termice pentru a le proteja de atacurile ruseşti.
Operatorul reţelei electrice Ukrenergo a declarat că substaţiile sale şi instalaţiile de generare a energiei electrice au fost avariate în atacurile asupra regiunilor Odesa, Harkov, Zaporojie, Liov şi Kiev.
La rândul său, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina, DTEK, care a pierdut 80% din capacitatea sa de generare în timpul atacurilor ruseşti din 22 şi 29 martie, a declarat că noile atacuri ale Rusiei au lovit două dintre centralele sale electrice, provocând daune grave.
Atacurile au vizat, de asemenea, două instalaţii de depozitare subterană în care Ucraina stochează gaze naturale, inclusiv una deţinută de companii străine, a declarat compania energetică Naftogaz. Instalaţiile continuă să funcţioneze, a adăugat aceasta.
Ambasadorul american Bridget Brink a declarat că 10 rachete au lovit infrastructuri critice numai în zona Harkov. „Situaţia din Ucraina este dezastruoasă, nu mai este niciun moment de pierdut”, a spus ea.
Regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia şi care se confruntă deja cu pene de curent prelungite şi continue, a fost nevoită să întrerupă curentul electric pentru 200.000 de persoane, a declarat consilierul prezidenţial Oleksii Kuleba.
Ucraina a avertizat că ar putea rămâne fără apărare aeriană, dacă Rusia menţine intensitatea atacurilor sale şi spune că deja trebuie să ia decizii dificile cu privire la ce să apere cu prioritate. A existat o încetinire a asistenţei occidentale vitale, iar un pachet major de ajutor american este blocat de republicanii din Congres de mai multe luni.
Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că în atacul de peste noapte al Rusiei au fost folosite şase rachete balistice, care pot atinge ţinte în câteva minute şi sunt mult mai greu de doborât. Kievul spune că acesta este motivul pentru care are nevoie de apărarea aeriană furnizată de sistemele Patriot, fabricate de SUA. „Ucraina rămâne singura ţară din lume care se confruntă cu atacuri balistice. În prezent, nu există un alt loc unde să fie justificat să existe Patriot”, a scris Kuleba pe X.