În ultimele săptămâni, mai mulţi oficiali americani au avertizat că se aşteaptă la o intensificare a atacurilor împotriva forţelor Statelor Unite din Irak şi Siria, unul din motive fiind comemorarea a doi ani de la uciderea generalului iranian Qassem Suleimani. Acesta a fost atacat de o dronă, în apropierea aeroportului din Bagdad, în 3 ianuarie 2020, la ordinul preşedintelui de atunci al Statelor Unite, Donald Trump.
Un atac similar celui de marţi a fost respins luni, tot de apărarea antiaeriană a Irakului, care a doborât două drone aflate pe o traiectorie spre o bază de lângă aeroportul internaţional din Bagdad, unde sunt de asemenea staţionaţi militari americani.
Potrivit unui alt oficial al coaliţiei contactat de Reuters, coaliţia efectuat atacuri în urma unei „ameninţări iminente”, după ce a observat mai multe poziţii de lansare a rachetelor în apropierea bazei militare americane Green Village din Siria. El nu a precizat din ce ţară erau forţele din cadrul coaliţiei care au atacat poziţiile respective.
Reuters, citat de Agerpres, reaminteşte că miliţiile susţinute de Iran au întreprins de mai multe ori acţiuni împotriva militarilor americani din Irak şi Siria. Iranul a ameninţat şi direct Statele Unite: preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat luni că Trump trebuie judecat pentru uciderea lui Suleimani, iar în caz contrar Teheranul se va răzbuna.
La Washington, Departamentul Apărării Statelor Unite a comunicat că în atacurile coaliţiei din Siria nu s-a folosit aviaţia, însă nu a dat alte detalii. „Nu sunt în măsură să dau detalii despre anumite roluri. Acestea fiind zise, continuăm să observăm ameninţări la adresa forţelor noastre din Irak şi Siria din partea unor grupări de miliţii care sunt susţinute de Iran”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.
Statele Unite conduc coaliţia internaţională care luptă împotriva militanţilor Statului Islamic în Irak şi Siria, unde se află 2500, respectiv 900 de militari americani.