„Soldaţii califatului au tras spre aeroportul internaţional din Kabul şase rachete Katiuşa”, se menţionează în comunicat.
Atât responsabilii talibani, cât un oficial american au declarat că cinci rachete au fost lansate spre aeroport şi au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă al aeroportului.
După atacul de dimineaţă, Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele american Joe Biden a fost informat despre incident şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.
Aeroportul are un sistem de apărare aeriană, testat în urmă cu doar câteva săptămâni.
În înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare se vede o maşină în flăcări care aparent a fost lovită de una dintre rachete.
Preşedintele Biden a atras atenţia duminică asupra unor noi posibile atacuri în jurul aeroportului din Kabul, în contextul în care Washingtonul se pregăteşte să îşi încheie retragerea trupelor, prevăzută pentru marţi.
Atac cu rachete în Afganistan. Un număr de cinci rachete au fost lansate luni pe aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul, a declarat un oficial american pentru CNN.
Sistemul de apărare C-RAM – conceput pentru a proteja forțele terestre împotriva rachetelor, artileriei și mortarelor – instalat pe aeroport a oprit rachetele, a spus oficialul. Nu există informații despre vreo victimă. Oficialul a spus că rachetele care vizează aeroportul au fost lansate probabil de ISIS-K, dar avertizează că este prea devreme pentru a ști cu siguranță.
Statele Unite au executat duminică la Kabul o lovitură „defensivă” cu dronă asupra unui vehicul încărcat cu explozibili, pentru a elimina „o ameninţare iminentă” a Statului Islamic – Khorasan (SI-K) împotriva aeroportului, a anunţat Pentagonul, potrivit AFP.
„Forţele americane au desfăşurat astăzi o lovitură aeriană defensivă” cu dronă, lansată din afara Afganistanului, „asupra unui vehicul la Kabul, eliminând o ameninţare iminentă a SI-K împotriva aeroportului internaţional” ‘Hamid Karzai’, a precizat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului central.
„Suntem siguri că am atins ţinta”, a adăugat el. „Verificăm eventualitatea existenţei unor victime civile”, a mai declarat el, precizând că „nu avem niciun indiciu în acest sens până acum”.
„Explozii puternice secundare provenite de la vehicul au arătat prezenţa unei cantităţi importante de explozibili”, a adăugat Bill Urban.
„Rămânem vigilenţi în faţa unor noi ameninţări potenţiale”, a mai spus el. Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că un nou atac iminent este „extrem de probabil”, după atentatul de joi din apropierea aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K şi soldat cu peste 100 de morţi, dintre care 13 militari americani.
Ca represalii, SUA au executat o lovitură cu dronă în Afganistan, omorând doi membri ai grupării Stat Islamic şi rănind un al treilea, şi au atras atenţia că „nu va fi ultima”. Joe şi Jill Biden se află duminică la baza militară din Dover, la est de Washington, pentru a se reculege în faţa rămăşiţelor celor 13 militari ucişi la Kabul.
Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, se află în Afganistan
Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a apărut niciodată în public, se află în Afganistan, informează AFP.
El se află în oraşul Kandahar, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi. „El va apărea curând în public”, a spus Karimi.
Atac cu rachete-elefant, şase morţi după bombardamentele de duminică noapte
Potrivit AFP, rolul precis al lui Hibatullah Akhundzada, care conduce talibanii din 2016, este puţin cunoscut, activitatea sa publică rezumându-se la mesaje anuale în timpul sărbătorilor musulmane. El nu s-a manifestat în niciun fel de când talibanii au preluat controlul Afganistanului. Fondatoul mişcării, mollahul Mohammad Omar, era cunoscut pentru că ducea o viaţă de pustnic şi s-a dus rareori la Kabul. Kandahar este „leagănul” mişcării talibane.