Taxa de solidaritate pe care o vrea PSD a început deja să ridice probleme în cadrul coaliției de guvernare. Primvicepreședintele liberal, Dan Motreanu, a declarat că PNL-ul nu susține introducerea acestei taxe, pe motiv că aceasta nu va face altceva decât să ducă la majorări excesive ale prețurilor, inclusiv în ceea ce privește produsele de bază. Acesta a subliniat că, deși pare un demers în favoarea cetățenilor, în final ei vor fi cei afectați.
„Nu susținem creşterea unor taxe. Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal. Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri”, a scris Motreanu pe Facebook.
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii „este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut. Nu știu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăseşte în preţ și prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”, a adăugat el.
„Nu înteleg clar ce dorește PSD: bani la buget sau să protejeze cetățenii, care oricum au veniturile sub presiunea inflației. Sunt multe motive să credem că propunerea PSD va duce la creșterea preţurilor unor produse alimentare. PSD spune că protejează companiile româneşti prin această măsură, dar mă întreb dacă a discutat cu aceste companii care au capital românesc. În acest moment, Coaliţia are un program de guvernare asumat iar propunerile președintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu se regăsesc în acest program”, a mai spus liberalul.
Socia democrații au reiterat astăzi intenția de a introduce o taxă de solidaritate pentru marile companii. Aceștia sunt de părere că este absolut necesar ca o astfel de taxă să fie introdusă, cu atât mai mult cu cât în contextul actual populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor
„Taxa de solidaritate vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat”, potrivit PSD.
„Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri. Menționăm că în niciun moment PSD nu a luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende”, mai spun social-democrații.