Rusia a lansat un atac nocturn, în portul ucrainean Ismail, care se află la doar 62 de kilometri de portul Galați. Mai multe imagini au fost surprinse din Tulcea și postate pe rețelele sociale. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale din țară au declarat că monitorizează situația.
Exploziile au avut loc peste noapte, unde cel puțin 10 drone Shahed au lovit porturile de la Dunăre. Din primele informații, dronele au avariat infrastructura portuară și au distrus un depozit de petrol.
Două nave militare ale Rusiei, aflate în Marea Neagră, au fost atacate cu drone ucrainene. Moscova, vizată iar de un nou atac cu drone
Cei care au surprins momentul au postat pe Facebook filmulețele, dar deocamdată nu este cunoscut bilanțul pagubelor.
Atacul are loc la nici 10 zile de când dronele rusești au lovit la aproximativ 200 de metri de granița cu România. Atunci au fost atacate depozite de petrol, precum și depozite de arme și echipamente NATO.
În urmă cu o săptămână, forțele rusești au lansat primul atac aerian asupra orașului-port Izmail. „În cursul nopţii, inamicul a îndreptat drone de atac spre sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalaţiile portului şi infrastructurii industriale din regiune, iar un lift a fost avariat. Toate serviciile relevante lucrează la faţa locului”, a anunţat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper.
„Ţinta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară şi industrială a regiunii. Forţele de apărare aeriană au lucrat neobosit timp de aproape trei ore”, a anunţat, la rândul său, armata ucraineană.
Un alt atac major cu drone a vizat capitala Kiev în timpul nopţii.
Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone „Shahed”, venind din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele – mai mult de zece drone – au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.
Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au căzut în cartierele Solomianski, Golosiivski şi Sviatoşinski. „Există pagube în spaţiile nerezidenţiale şi la suprafaţa drumurilor, dar nu există distrugeri grave sau incendii”, a precizat administraţia militară.
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat că au căzut fragmente de drone în mai multe cartiere şi că sunt pagube materiale. „Nu există morţi sau răniţi în capitală”, a confirmat şi el pe Telegram.
Dmitri Medvedev: Ar trebui să folosim arma nucleară dacă ofensiva ucraineană ar fi un succes
În cartierul Golosiivski, resturile au căzut pe un teren de joacă şi pe o clădire nerezidenţială, potrivit administraţiei militare.
Cu o zi înainte, Rusia afirmase că a anihilat un val de atacuri cu drone aeriene şi maritime împotriva Moscovei, Crimeei şi a flotei ruseşti din Marea Neagră. Un zgârie-nori din districtul financiar al capitalei a fost lovit pentru a doua oară în doar câteva zile.
Atacurile împotriva capitalei ruse şi a împrejurimilor sale s-au înmulţit din primăvară, o incursiune vizând chiar Kremlinul în luna mai.
Rusia a anunţat luni că îşi va intensifica loviturile împotriva infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone împotriva teritoriului său, pe care le atribuie Kievului.
Presa ucraineană a relatat că dronele „Shahed”, de fabricaţie iraniană, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.
Pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine sosiseră duminică în portul Izmail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.
Un alt atac rusesc, la sfârşitul lunii iulie, a vizat terminalul portuar Izmail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.
Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastruturii agricole şi portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene. De atunci, micile porturi fluviale de pe Dunăre, Reni şi Izmaïl, din regiunea Odesa, aflate la graniţa cu România, au devenit principala cale de ieşire pentru produsele agricole ucrainene.