Abdul Razak Ali Artan și-a manifestat pe pagina sa de Facebook sprijinul pentru islamiștii radicali, dar autorităţile care anchetează cazul spun că nu au găsit „până în prezent legături directe cu vreo organizație teroristă”.
Studentul nu ar fi comunicat direct cu astfel de organizații, potrivit oficialului american.
„Informațiile de care dispunem ne fac să credem că este vorba despre acțiunea unei persoane care s-a radicalizat singur”, a declarat Jeh Johnson.
Autoritățile au considerat că actul său nu a fost „terorist”, dar marți agenția de propagandă a grupării Stat Islamic a afirmat că studentul era un „soldat” al mișcării jihadiste.
Atacatorul „a inițiat operațiunea sa ca răspuns la apelurile de a lua ca ținte cetățeni ai țărilor din coaliția internațională” care luptă împotriva jihadiștilor în Irak și Siria, a adăugat agenția Amaq, potrivit unei traduceri a SITE Intelligence Group, specializat în supravegherea site-urilor islamiste.
Pe pagina sa de Facebook, închisă după atac, studentul a amenințat Statele Unite. „Nu mai pot. America! Încetează să te implici în treburile altor țări, mai ales în ‘Umma’ (comunitatea) musulmanilor”, a scris el, potrivit presei americane. „Nu vă vom lăsa în pace până când nu le veți da pace musulmanilor”, a mai scris Abdul Razak Ali Artan.
De asemenea, el a subliniat că Anwar al-Awlaki, un imam american care recruta pentru organizația Al-Qaida ucis de o dronă americană în Yemen, a fost un erou.