Site-urile mai multor instituţii importante din România au fost atacate de hackerii ruşi de la Killnet. Aceştia susţin într-un mesaj pe contul de Telegram că motivul atacului îl constituie o declaraţie a lui Marcel Ciolacu în care ar fi promis Kievului „asistență maximă” în furnizarea de arme letale.
„Astăzi a avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost ţintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraîncărcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple. Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică Killnet pe un canal de comunicare de pe Telegram şi este justificat de aceştia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia. Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu instituţiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică”, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac.
„Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare şi identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcţiune de la declanşarea conflictului militar. Reiterăm necesitatea şi importanţa implementării măsurilor de securitate cibernetică adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteţi folosi în acest sens poate fi accesat pe site-ul dnsc.ro: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021. De asemenea, tot pe site, în secţiunea Ghiduri, puteti găsi materiale utile pentru documentarea modalităţilor de reacţie la diverse tipuri de agresiuni cibernetice”, notează DNSC.
Citeşte şi: Reţele NATO şi armate ale unor state aliate din estul Europei, vizate de hackerii ruşi
Accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service), vineri dimineaţa, a anunţat Guvernului României, vineri dimienaţă.
Între timp, accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut, arată sursa citată.
MApN a transmis că atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci doar a blocat accesul utilizatorilor, şi că pagina nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat.
„Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanşat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul MApN nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale MApN”, a transmis MApN.
Marcel Ciolacu a reacționat vineri precizând că a observat că este menționat de hackerii de la Killnet. Liderul PSD a declarat că nu are o problemă cu faptul că rușii au recurs la un atac cibernetic după declarația lui de a ajuta Ucraina. Mai mult, președintele PSD a spus că în acest moment nu există o decizie în acest sens și ca el a spus clar că România va face acest pas dacă va fi nevoie.
”Declaraţia mea a fost foarte clară, România, dacă este nevoie, este pregătită atât legal cât şi moral să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta”, a spus Ciolacu.
„Vă informăm că, în urma atacului cibernetic din această dimineaţă, website-ul OTP Bank România a fost indisponibil pentru o perioadă foarte scurtă de timp, la această ora fiind funcţional. Site-ul otpbank.ro găzduieşte doar informaţii publice, astfel nu au fost vizate informaţii confindenţiale sau date ale clienţilor. Infrastructura băncii nu a făcut obiectul acestui atac, nu a fost afectată în niciun fel, în niciun moment, operaţiunile decurgând normal. Echipa de experţi a OTP Bank România dă dovadă permanentă de vigilenţă, iar monitorizarea securităţii, răspunsurile prompte la eventuale incidente şi protejarea datelor şi a informaţiilor private reprezintă o prioritate pentru bancă”, au transmis reprezentanţii OTP Bank România.