Potrivit lui Frédéric Gallois, fostul director al Grupului de Intervenție al Jandarmeriei Naționale franceze, forțele de ordine s-au confruntat cu „un mod de operare extrem de dificil de contracarat”. „Teroriștii se adaptează dispozitivelor de securitate”, a spus el la postul de televiziune Europe 1, preluat de Agerpres.
„Anul trecut, în Israel au existat circa 50 de atacuri de tipul celor așa-numite atacuri cu vehicul berbec. Este un mod de acțiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franța”, remarcă el. „Acest mod de operare corespunde consemnelor Stat Islamic. În absența unei arme grele, a unui dispozitiv exploziv, Stat Islamic recomandă utilizarea acestor vehicule pentru a se încerca să se facă maximum de victime”, a spus Frédéric Gallois.
Ancheta va preciza dacă au existat breșe în dispozitivul de control, de jalonare și de protejare a mulțimii, a mai explicat fostul director GIGN, care se întreabă cum a putut să se infiltreze un astfel de camion când circulația fusese interzisă pe Promenada Englezilor. „Dar trebuie recunoscut că acest mod de acțiune prin substituire este extrem de dificil de contracarat. Dacă nu s-ar fi întâmplat aici, ar fi fost în altă parte. Teroriștii acționează în mod imprevizibil și se adaptează dispozitivelor de securitate”, a spus el
Camionul utilizat în cursul atentatului de joi seara la Nisa fusese închiriat în urmă cu câteva zile în regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), potrivit Europe 1, care citează o sursă polițienească apropiată anchetei.
Camionul alb de mare tonaj, care avea „parbrizul ciuruit de gloanțe și bara și grilajul de protecție smulse”, și-a schimbat traseul „cel puțin o dată în timpul cursei sale de 2 km” pentru a lovi mulțimea, a afirmat sursa citată. Teroristul, identificat ca fiind un franco-tunisian de 31 de ani, a „căutat clar să facă maximum de victime”, a estimat aceasta.