Atacul de cord: cum se produce, cum se tratează

Simți un disconfort la nivelul pieptului care apare și dispare. Durerea se extinde la nivelul umerilor, braţelor, spatelui, gâtului... Abia respiri, de parcă te-ar strânge cineva de gât. Ei bine, acestea sunt simptomele unui atac de cord.
Romania TV
07 mai 2018, 08:47
Atacul de cord: cum se produce, cum se tratează

Infarctul miocardic, numit și atacul de cord, se produce prin blocarea unei artere coronare, ceea ce duce la deteriorarea mușchiului inimii. Arterele coronare sunt vasele care transportă sângele și oxigenul către inimă. Blocajul se produce atunci când o placă de aterom din interiorul coronarei se rupe și se formează un tromb (cheag de sânge), care astupă vasul. Când fluxul de sânge este încetinit sau blocat, țesutul muscular cardiac nu mai primește suficient oxigen. Această leziune tisulară are un impact foarte important asupra funcționării inimii.

Nu toți prezintă aceleași simptome

Atacul de cord nu apare niciodată din senin. În general, organismul transmite semnale de alarmă cu privire la apariția unui infarct miocardic cu câteva zile, săptămâni sau chiar cu o lună înainte. Simptomele variază de la o persoană la alta, iar la unele nu apar deloc. Primul semn poate fi un disconfort sau o durere ușoară la nivelul pieptului. Disconfortul poate să persiste minute în șir sau să apară și să dispară succesiv. Uneori, durerile din timpul atacului de cord se pot resimți sub forma unei indigestii sau arsuri stomacale. Adesea, respirația dificilă sau întreruptă poate fi singurul simptom al infarctului. De asemenea, greața, transpirațiile abundente și pierderea cunoștinței sunt alte simptome care se regăsesc frecvent la pacienți.

Citeşte şi Condimentul care te protejează de cancer şi atacuri de cord

Stresul, printre factorii de risc

Boala coronariană este cauza principală a atacului de cord. Este o afecţiune ce se caracterizează prin îngustarea arterelor coronare care alimentează cu sânge oxigenat muşchiul inimii. La majoritatea persoanelor boala debutează în adolescență și se dezvoltă pe parcursul anilor. Printre factorii de risc pentru boala coronariană fac parte fumatul, diabetul zaharat, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, precum și istoricul familial de boli cardiace. Exercițiile fizice intense, stresul emoțional, lipsa de somn, supraalimentația se numără printre factorii de risc.

Solicită asistență medicală

Dacă o persoană prezintă semne ale atacului de cord, este indicat să sune imediat la numărul de urgență 112 sau să meargă la medic. Este de preferat să solicite asistență medicală chiar dacă nu este convinsă în privința diagnosticului. Cu cât se intervine mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire.

Electrocardiograma pentru diagnostic

Pentru a stabili dacă o persoană a suferit sau nu un atac de cord, medicul va măsura pulsul, presiunea arterială și îi va asculta inima, pentru a verifica dacă există neregularități în ceea ce privește bătăile inimii. De asemenea, poate fi efectuată o electrocardiogramă ( EKG), pentru a măsura activitatea electrică a inimii pacientului.

Se tratează cu medicamente

Tratamentul nu este identic la toţi pacienţii care se prezintă cu infarct de miocard. În funcție de severitatea stǎrii ȋn care a fost adus la spital, suferindul poate fi tratat cu medicamente sau supus unei intervenții chirurgicale. Administrarea corectă a medicamentelor poate avea un rol important în prevenirea unui nou atac de cord. După un infarct miocardic, vizitele la medic trebuiesc respectate.

Bine de știut!

Persoanele care fumează sunt mai expuse la un infarct miocardic. Astfel, fumatul duce atât la îngroșarea arterelor, cât și la creșterea tensiunii arteriale.

Ce să faci în cazul unui atac de cord 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Alimentele pe care medicii neurologi nu le consumă niciodată. Mulți români le cumpără, deși pot fi periculoase
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cronologia unei catastrofe care a lovit grav România. Efectele letale se resimt și acum
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un Mega Image din Plaza România. Șefului ANPC nu i-a venit să creadă: „Fetelor!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o emblemă. A fost un actor al marii Generații de Aur. Talentul său lumina scena și ecranul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte