Conflict Rusia-Ucraina în Marea Neagră. Parlamentul ucrainean a aprobat LEGEA MARŢIALĂ. Reacţia NATO şi MAE VIDEO UPDATE

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei, transmite Kyiv Post. MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni. NATO cere eliberarea imediată a navelor şi marinarilor ucraineni sechestraţi de Rusia.  
Iulian Tudor
26 nov. 2018, 06:18
Conflict Rusia-Ucraina în Marea Neagră. Parlamentul ucrainean a aprobat LEGEA MARŢIALĂ. Reacţia NATO şi MAE VIDEO UPDATE

UPDATE: Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile.

De asemenea, alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.

Potrivit BBC, legea marţială se aplică pentru 30 de zile începând cu 28 noiembrie. Autorităţile pot restricţiona adunările publice şi pot reglementa asupra mass-media.

Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni, a anunţat preşedinţia, după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Pentru ca decretul să intre în vigoare, era necesar să primească unda verde a Parlamentului. 

UPDATE: Statele NATO au cerut luni Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii sechestraţi în Strâmtoarea Kerci şi să acorde Ucrainei acces neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de dpa şi Reuters.

”Am văzut că Rusia a folosit forţa militară împotriva Ucrainei într-un mod deschis şi direct”, a afirmat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă după reuniunea de urgenţă la nivel de ambasadori solicitată de Ucraina, care nu este membru al Alianţei.

”Toţi aliaţii şi-au exprimat sprijinul deplin faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Nu există nici justificare pentru utilizarea forţei militare împotriva vaselor şi personalului naval ucrainene. În consecinţă, cerem Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii ucraineni sechestraţi ieri şi facem un apel la calm şi reţinere”, a declarat Stoltenberg.

Ambasadorii statelor aliate ”au cerut Rusiei să asigure acces neîngrădit în porturile ucrainene şi să permită libertatea de navigaţie pentru Ucraina în Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci”, a adăugat secretarul general.

”Acest incident ne reaminteşte că în Ucraina există un război în desfăşurare”, a mai spus Stoltenberg.

El a citat sancţiunile economice impuse deja de Occident Rusiei pentru anexarea în 2014 a Peninsulei Crimeea şi sprijinul pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

”Urmărim şi monitorizăm situaţia foarte îndeaproape şi evaluăm în mod constant ce putem face suplimentar pentru ca Rusia să înţeleagă că acţiunile sale au consecinţe”, a atras atenţia secretarul general al NATO.

”Aceasta înseamnă escaladarea situaţiei în regiune şi ea confirmă un model de comportament pe care îl vedem de câţiva ani”, a adăugat el.

UPDATE: Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a denunţat luni o acţiune ”ilegală” a Rusiei, după capturarea în acest weekend a trei nave ucrainene, subliniind că acest comportament face ”imposibilă” o ”relaţie normală” întreb Washington şi Moscova, informează AFP.

”Aşa cum a spus preşedintele ţării mele de nenumărate ori, SUA sunt favorabile unei relaţii normale cu Rusia. Dar astfel de acţiuni ilegale fac ca aceasta să fie imposibil”, a subliniat diplomata americană, cerând Rusiei ”să elibereze” navele ucrainene şi echipajele lor, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la cererea Ucrainei.

”Cerem Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu să se opună sau să hărţuiască tranzitul maritim ucrainean în strâmtoarea Kerci”, ”să elibereze navele ucrainene capturate şi echipajele lor” şi ”să atenueze tensiunea generată de ea”, a îndemnat Moscova Nikki Haley.

”În numele păcii şi securităţii internaţionale, Rusia trebuie să înceteze imediat aceste comportamente ilegale şi să respecte dreptul de navigaţie şi libertăţile tuturor statelor”, a insistat ambasadoarea americană, fără a evoca posibilitatea unor noi sancţiuni americane împotriva Rusiei cerute de Kiev.

La iniţiativa SUA, o sesiune a Consiliului de Securitate cerută luni dimineaţă de Moscova pe tema ”Încălcarea frontierelor Rusiei” a eşuat.

În cadrul unui vot de procedură, Consiliul de Securitate a respins desfăşurarea acestei sesiuni cu şapte voturi (SUA, europenii şi Kuweit) din cei 15 membri. Rusia a fost sprijinită doar de China, Bolivia şi Kazahstan. Trei ţări africane din Consiliu şi Peru s-au abţinut.

Astfel, Rusia a eşuat în tentativa de a clasifica incidentul din apropierea Crimeii drept o încălcare a suveranităţii sale de către Ucraina la Naţiunile Unite, notează dpa. Reuniunea a continuat pe o agendă separată propusă de Kiev, conform agenţiei de presă citate.

În cursul unui discurs, ambasadorul rus adjunct, Dmitri Polanski, i-a criticat pe cei care alimentează un comportament ”antirusesc”. ”Voi instigaţi la ură” împotriva Rusiei, a lansat el, denunţând o ”încălcare” comisă – potrivit Moscovei – de navele ucrainene în strâmtoarea Kerci.

Rusia nu a făcut duminică decât ”să asigure securitatea podului” peste strâmtoare , a spus el, apreciind că cererea de instituire a stării excepţionale de către preşedintele ucrainean are drept scop doar ”amânarea alegerilor prezidenţiale” în Ucraina, prevăzute pentru primăvară.

UPDATE: Un tribunal din Simferopol va decide, marţi, asupra măsurii arestării marinarilor ucraineni reţinuţi pentru încălcarea frontierei de stat a Rusiei, transmite RIA Novosti.

FSB a anunţat că, după incident, a fost deschisă o cauză penală în temeiul articolului 322 alineatul (3) din Codul penal al Federaţiei Ruse (trecerea ilegală a frontierei de stat). 
 
„Problema alegerii unei măsuri preventive va fi luată în considerare marţi, 27 noiembrie, la Tribunalul din Simferopol”, a declarat o sursă pentru RIA Novosti.

UPDATE: Parlamentul de la Kiev a aprobat în unanimitate decretul de instaurare a legii marțiale pentru o perioadă de 60 de zile, anunță site-ul agenției Tass.

UPDATE: NATO a chemat la reţinere după ce Ucraina a acuzat gărzile de coastă ruse că au deschis focul asupra a trei dintre navele sale care au încercat să treacă prin Strâmtoarea Kerci dintre Marea Neagră şi Marea Azov, informează luni dpa.

„NATO monitorizează îndeaproape evoluţiile din Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci şi suntem în contact cu autorităţile ucrainene”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu. „Chemăm la reţinere şi dezescaladare”, a adăugat ea.

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, inclusiv drepturile ei de navigaţie în apele sale teritoriale”, a adăugat Lungescu.

UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a instituit Legea Marţială

Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni, a anunţat preşedinţia, relatează Reuters. legea marţială restrânge libertăţile civile şi acordă puteri sporite instituţiilor statului.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au izbucnit duminică, după ce Ucraina a susţinut că două nave de luptă şi un remorcher au fost atacate şi apoi capturate de forţele ruseşti. La rândul său, serviciul de securitate rus FSB a afirmat că navele ucrainene au intrat în apele tertitoriale ruseşti, au încercat să întreprindă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele, potrivit news.ro.

Citeşte şi Tensiuni fără precedent la graniţele României. Preşedintele Ucrainei a convocat Consiliul de război după atacul Rusiei în Marea Neagră

„S-a făcut uz de arme pentru a forţa navele luptă ucrainene să se oprească”, a anunţat FSB într-o declaraţie transmisă presei de stat din Rusia.

Potrivit ski.com, trei marinari au fost răniţi după ce Marina ucraineană a anunţat că două ambarcaţiuni de artilerie au fost atacate în Marea Neagră.

„În consecinţă, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră“, a mai precizat FSB adăugând că trei marinari ucraineni au fost răniţi în acest incident şi primesc îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-le pusă în pericol, potrivit news.ro.

Ucraina a afirmat că navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, în Marea Azov şi că a informat partea rusă în legătură cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a susţinut că navele au fost atacate şi avariate în timp ce încercau să părăsească zona şi că şase marinari au fost răniţi.

Reacţia MAE

MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni.

„Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile din Marea Azov şi din Strâmtoarea Kerci. Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni”, afirmă Ministerul român de Externe într-o postare pe Twitter.

De asemenea, MAE precizează că România sprijină pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul său de a-şi folosi apele teritoriale.

Ucraina a acuzat duminică Rusia că i-a atacat şi sechestrat trei nave rănind şase marinari. La rândul său, Rusia a susţinut că navele se aflau în apele sale teritoriale şi că au fost răniţi trei marinari, nefiindu-le însă pusă viaţa în pericol.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
Decizie pentru toți clienții PPC, fostul Enel. Românii trebuie să aleagă din 1 iulie. Se bifează o singură variantă
Playtech.ro
Apare un nou tip de vouchere pentru români. Vor ajuta la dezvoltarea turismului, cine le va primi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Breaking News! A murit Papa Francisc
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
A murit Papa Francisc. Anunțul oficial al Vaticanului
MediaFlux
Papa Francisc a schimbat ritualul de înmormântare înainte de deces! Și-a presimțit sfârșitul?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București