Atacuri informatice fără precedent: hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie

Internetul mondial este vizat - în prezent - de un val de atacuri informatice de o amploare fără precedent, care constă în modificarea adreselor site-urilor de Internet cu scopul de a fi piratate, alertează organismul internaţional care atribuie adrese de Internet ICANN, relatează AFP.
Iulian Tudor
23 feb. 2019, 08:19
Atacuri informatice fără precedent: hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie

Potrivit unor experţi din afara ICANN, contactaţi de AFP, hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră – atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa.

Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran.

Ei „atacă infrastructura însăşi a Internetului”, a declarat vineri pentru AFP David Conrad, unul dintre conducătorii ICANN, care evocă o campanie „fără precedent şi la scară mare”, care s-a intensificat extraordinar de mult foarte recent.

„Au mai avut loc atacuri ţintite, dar niciodată ca acum”, a adăugat el, în urma unei reuniuni de urgenţă a organizaţiei, vineri.

În principal, aceste atacuri constau „în înlocuirea adreselor servelor” autorizate „cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul.

Acest lucru le permite hackerilor să caute în date – parole, aderse de e-mail, etc. – cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu.

Sistemul numelor domeniului („Domain name System”, DNS) – cel care permite legătura între un computer şi un site – este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

SPIONAJ ŞI OFICIU POŞTAL

Aceste nume funcţionează cam ca operatoarele telefonice de altădată, care conectau interlocutorii între ei prin branşarea unor cabluri la un circuit.

Atacurile contra DNS – supranumite „DNSpionnage” – „sunt în mare comparabile cu cineva care se duce la oficiul poştal, minte despre adresa ta, îţi citelte corespondenţa, iar apoi ţi-o pune el în cutia poştală”, explica Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) aceste atacuri, între care premile par că au avut loc în 2017.

„Multe lucruri nefaste ţi se pot întâmpla (sau expeditorului), în funcţie de conţinutul corespondenţei”, adăuga DHS.

Odată cu intensificarea recentă a atacurilor, ICANN „estimează că există un risc în curs important la adresa unor părţi importante ale infrastructurii numelor de domeniu”, a subliniat instituţia vineri, îndemnând conducătorii informatici să ia măsuri adecvate.

Mai exact, el îndeamnă la desfăşurarea protocolului de protecţie intitulat „Domain Name System Security Extensions” (DNSSEC).

Cu toate acestea, „nu există un singur instrument în vederea rezolvării acestui lucru”, a avertizat David Conrad de la ICANN.

„Este necesar să îmbunătăţim securitatea globală a DNS, dacă vrem să avem speranţa că putem împiedica acest tip de atacuri”, a adăugat el.

Potrivit lui Ben Read de la firma specializată în spionaj cibernetic FireEye, pe lista ţintelor „DNSpionnage” se află organizaţii care înregistrează nume de domeniu – ele-însele validate de ICANN – sau furnizori de acces la Internet, mai ales în Orientul Mijlociu.

Atacurile caută cu prioritate să ia adrese de e-mail şi parole, a precizat Read, care afirmă că „există dovezi că asta vine din Iran sau este făcut să susţină Iranul”.

Potrivit altui expert, Adam Meyers de la firma CrowdStrike, „hackerii” caută să fure parole în Liban şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

„Cu acest acces, ei ar putea să oprească porţiuni ale Internetului. Ei au ales să interceptee (datele) şi să spioneze oamenii”, a adăugat el.

Atacurile informatice – de orice amploare şi natură – se amplifică cu o viteză exponenţială în ultimii ani.

Potrivit unor experţi, hackerii fac parte cel mai adesea din două categoriiprincipale – indivizi sau grupuri de hackeri care vor să câştige bani (programe de tip ransomware, revânzare de date personale în partea ascunsă a Internetului, numită „darknet”), sau state – care vor să spioneze alte ţări şi sau să semene disensiuni politice.

Potrivit unor experţi şi autorităţi din multe ţări – mai ales din Statele Unite -, China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord sunt deosebit de active în domeniul pirateriei informatice, ceea ce cei vizaţi neagă.

Sursa: news.ro

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Locuri turistice și atracții care nu mai pot fi vizitate în 2025
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători