Atacurile cu malware au crescut în România, depăşind media europeană, având o rată de 7,46%. Conform studiului realizat de Microsoft atacurile cu malware din ţară sunt peste cele din Cehia (3,44%), dar şi Bulgaria (7.10%). Serbia este singura ţară ce depăşeşte media mondială având o raţie a atacurilor de peste 8.13 %.
Presa internaţională a denumit oraşul Râmnicu Vâlcea ” oraşul hackerilor ” fiind o aşezare renumită pentru crimele cibernetice active pe toate continentele globului.
Programul Microsoft Security Service Intelligence arată că atacurile cibernetice au scăzut cu 73% la nivel mondial în ultimul an.
„Atacurile asupra lanţului de aprovizionare software sunt o altă tendinţă pe care Microsoft o monitorizează de câţiva ani. O tactică utilizată de atacatori este aceea de a încorpora o componentă compromisă în pachetul de instalare al unei aplicaţii legitime sau într-o actualizare de software, care este apoi distribuită utilizatorilor prin intermediul canalelor oficiale. Aceste atacuri pot fi foarte greu de detectat, deoarece profită de încrederea pe care o au utilizatorii în furnizorii de software. Raportul conţine câteva exemple care ilustrează cât de mare poate fi amploarea acestor tipuri de atacuri, de exemplu utilizarea unui software neautorizat şi/sau piratat. Creşterea adopţiei de Windows 10 şi a utilizării Windows Defender pentru protecţie, înregistrate în anul 2018, sunt considerate motive potenţiale în ceea ce priveşte scăderea globală a ratelor de atacuri de tip malware din cursul anului trecut ”, au comentat realizatorii studiului.
Cei de la Microsoft analizează peste 6,5 miliarde de incidente anuale care trec prin cloud-ul sistemului.