Atacurile urșilor continuă! Un bărbat a fost grav rănit după ce a fost atacat de urs în grădina din spatele casei sale din satul Zagon, a anunțat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna.
Bărbatul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.
„S-a sunat la 112, s-a deplasat acolo un echipaj de jandarmi, mai multe nu știm deocamdată. E cooperant, din ce am înțeles și ar fi rănit la cap, din primele informații”, a spus directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, potrivit covasnamedia.ro.
Potrivit directorului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), apelul a venit în jurul orei 11:20. „Bărbatul a fost transportat la UPU Sfântu Gheorghe. Era stabil hemodimanic și respirator, cooperant, prezenta traumatism cranio-cerebral, cu părți zdrobite multiple în zona occipitală”, ne-a declarat Cristian Cimpoi.
Primarul din Zagon, Kiss Augustin, a declarat pentru Observatorul de Covasna că atacul a avut loc într-o grădină de la marginea localității. Bărbatul a avut asupra lui un topor, cu care s-a apărat de atacul ursoaicei, care era împreună cu doi pui.
„La 11 și 20 de minute a fost atacat un cetățean, în vârstă de parcă 54 de ani. Din fericire, a avut un cățel cu dânsul și a avut un topor în mână. Dacă nu avea toporul în mână și nu putea să îl bage în gură la urs, cred că îl omora. (…) Ursul era cu doi pui. L-a atacat în zona capului și l-a mușcat și la spate. (…) După ce a plecat ursul, a venit până acasă pe picioare, sângerând”, a spus luni primarul.
ATENȚIE! URMEAZĂ IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!
Încă un bărbat din Harghita a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost atacat de urs. Ministrul Mediului spune că e nevoie de intervenții prompte pentru salvarea vieților omenești şi nu de „soluţii magice”.
Ministrul Mediului spune că atacurile urşilor s-au intensificat în ultima perioadă şi consideră că e nevoie de intervenții prompte pentru salvarea vieților omenești.
„Vedem zi de zi cum crește aproape exponențial numărul de apeluri la Ro-Alert, este un fenomen care se generalizează și este nevoie de intervenție promptă, imediată, pentru a salva viețile omenești. Din păcate, au venit aceste două cazuri care arată complexitatea fenomenului și riscurile la care se expun fermierii, în primul și-n primul rând, în zonele unde sunt stâne, în zonele unde schimbă, de exemplu, gardul electric, așa cum s-a întâmplat în ultimul caz, când proprietarul gardului electric s-a dus să amenajeze sau să repare ceva. Era exact gardul electric pus ca să apere omenii de urs și lângă gardul electric a fost atacat. Deci, aceste soluții „magice” trâmbițate de unii agenți iresponsabili nu sunt magice și nu te apără de fiecare dată în cazul în care un urs atacă. Este un fenomen extrem de periculos, sunt zeci, sute de cetățeni care se tem pentru viața lor, pentru viața copiilor și trebuie să existe o responsabilitate la nivel instituțional și statul trebuie să-și apere cetățenii în primul rând și după aceea, desigur, și animalele trebuie strict protejate.
Am spus de fiecare dată că intervenția se face de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Nu cred că în cazul în care ursul atacă, nu cred că în cazul în care omul este în pericol, nu cred că în cazul în care un femier, un copil, o familie este în pericol, vreo asociație (de activiști) poate să apere viața umană. Viața umană trebuie apărată de statul român, de instituțiile responsabile, care trebuie să intervină prompt, pentru că eu nu pot să explic niciunui cetățean că am ascultat o asociație și am lăsat toți urșii în pensiuni, în case, în ferme, atacând și omorând oameni. Este nevoie, în cazurile de forță majoră, de intervenție, inclusiv de extrageri prin împușcare; de tranchilizare, dacă ursul nu este periculos și nu atacă sau de alungare, în cazul în care ursul de plimbă prin lanul de porumb și nu atacă și nu vine spre gospodării. Acestea sunt propunerile pe care le voi face și le voi înainta guvernului. Vor fi aplicate în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.