„Eu susțin în continuare proiectul de exploatare de la Roșia Montană și orice proiect care e făcut pe bază legală pentru continuarea exploatărilor în România dintr-un motiv foarte simplu: o dată, avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de taxe și impozite care să strâng de acolo, să nu uităm că avem deficit la fondul de pensii, să nu uităm că avem deficit la fondul de șomaj, să nu uităm că avem deficit la bugetul de asigurări de sănătate, să nu uităm că bugetul de stat este atât de mic încât nu își permite investiții de stat necesare pentru infrastructură, deci avem nevoie de bani din toate punctele de vedere și atunci e nevoie de exploatare”, a declarat Teodor Atanasiu.
În schimb, Atanasiu este nemulţumit de proiectul de lege referitor la Roşia Montană, arătând că nu este atributul Parlamentului să dea avize de mediu sau de patrimoniu, printr-o lege care conţine mai multe excepţii de la legislaţia în vigoare.
„PNL a decis să nu voteze proiectul de lege, nu proiectul de exploatare, fiindcă nu acela a fost luat în discuție. Proiectul de lege are multe probleme: în primul rând este un proiect de lege care face excepții de la legislația în vigoare, de la legile speciale ale fiecărei instituții. (…) Pe de altă parte, exproprierile sunt un subiect foarte sensibil pentru noi liberalii. Ştiți că suntem partidul care ne-am bătut cel mai mult pentru dreptul la proprietate și asigurarea acestui drept de proprietate, ori în acest proiect de lege se vorbește despre exproprieri pe baza unei legislații care nu se potrivește proiectului, pe baza unei legislații care se referă doar la lucrările de interes public, se spune că se fac exproprieri în interes public , ori acolo nu e vorba de interes public, este vorba de o afacere privată în care cineva sapă, scormonește, scoate metalele prețioase de acolo, le prelucrează și le vinde mai departe, nu e vorba de nici un interes public, nu se plimbă nimeni pe autostrăzi, pe poduri sau pe altceva pe acolo”, a argumentat Atanasiu.
Liberalul crede că sunt argumente solide pentru ca exploatarea aurului să înceapă la Roşia Montană, dar în alte condiţii. „Cred că poporul român astăzi e destul de sărac și are suficiente nevoie încât să merite să facem exploatările astăzi. Mai departe, revine rolul statului ca să fie un proiect bun, să primească avize și să fie un stat serios ca să urmărească implementarea unui proiect bun”, a spus preşedintele PNL Alba.
Acesta nu a exclus ca viitorul proiect de exploatare să-i aibă ca iniţiatori tot pe cei de la Gabriel Resurces, dar în alte condiţii decât cele propuse prin legea iniţiată de guvernul Ponta. „Premierul a venit nu cu acel proiect de exploatare, a venit cu un proiect de lege care să grăbească și care să modifice o legislație în vigoare. Adică a asimilat de exemplu proprietățile de acolo care trebuie exproprietate cu un proiect de utilitate publică. Nu e de utilitate publică și atunci a zis să facă exproprierea pe baza legii de utilitate publică, nu e adevărat. Doi la mână, au grăbit niște termene, au zis Ministerul Mediului într-o lună să dea aviz pozitiv sau negativ. Ministerul ăsta are niște proceduri, prin lege specială care durează mai mult de o lună jumate”, a spus Atanasiu adăugând că, în cazul în care legea ar fi trecut de Parlament, ar fi fost respinsă de Curtea Constituţională, în cazul unei posibile sesizări de neconstituţionalitate.
„Pentru noi, problema locurilor de muncă în Munţii Apuseni este una foarte acută. Avem nevoie de orice fel de investiţii, de crearea oricăror locuri de muncă. Bineînţeles că ne interesează şi protectia mediului şi protejarea patrimoniului istoric şi cultural şi de aceea vrem ca acest proiect să fie unul corect, bine pus în parctică şi bine urmărit de către autorităţile statului român, astfel încât să avem nu doar siguranţa locurilor de muncă şi a unor câştiguri imediate, dar şi siguranţa unei vieţi îndelungate pe acel teritoriu, în condiţii de sănătate şi prospetitate”, a declarat Teodor Atanasiu pentru România TV.
Chiar dacă a votat „pentru” proiectul de hotărâre de Guvern, parlamentarul a precizat că o să fie foarte atent la cum o să se respecte îndeplinirea tuturor paşilor din proiectul Roşia Montană, „fiindcă statul român aici a păcătuit până acum, nu cu proiecte proaste, ci cu neurmărirea punerii în practica a proiectelor”.
Întrebat dacă este necesar să se organizeze un referendum pentru Roşia Montana, Teodor Atanasiu a reamintit s-a făcut deja un referendum zonal. „Un stat îşi poate consuma oricând resursele pe care le are. De obicei, un popor îşi consumă resursele limitate pe care le are atunci când îi este foame, când are lipsuri, iar astăzi românii nu sunt în situaţia în care sunt foarte fericiţi şi în situaţia în care să-şi păstreze resursele pentru mai târziu”, a conchis oficialul.