„Turismul” operaţiilor estetice este o piaţă din ce în ce mai prosperă, în condiţiile în care tot mai multe persoane care trăiesc în ţări dezvoltate şi care doresc să facă diferite modificări de ordin estetic optează pentru operaţii în străinătate, unde costurile sunt mult mai mici decât la ei.
Thailanda devenise la un moment dat un adevărat „El Dorado” al operaţiilor estetice şi al celor de schimbare de sex, occidentalii cu salarii mari plătind mai puţin pentru a călători şi a se opera în această ţară decât ar fi plătit la ei acasă, într-o clinică specializată. Modelul a fost urmat şi de clinici din alte ţări, care ofereau intervenţii la costuri destul de mici, dar unde calitatea intervenţiilor şi a îngrijirilor ce se impun lasă de dorit. O mulţime de pacienţi care au căutat să arate mai bine prin intervenţii chirurgicale s-au trezit apoi cu complicaţii care i-au obligat să scoată din buzunar mult mai mulţi bani decât ar fi plătit pentru o operaţie la o clinică scumpă. Ca să nu mai vorbim de spaima pe care au tras-o.
Daily Mail publică povestea câtorva femei care au vrut operaţii estetice pe bani puţini, dar care s-au trezit în mijlocul unui calvar.
Claire Rigley a vrut încă din adolescenţă să îşi ajusteze chirurgical sânii prea mari şi care cu timpul au devenit tot mai lăsaţi şi mai dizgraţioşi. Operaţia pe care şi-o dorea costa 5.000 de lire în Marea Britanie, iar la Praga a găsit o clinică unde se putea opera cu doar 3.500 de lire, inclusiv zbor şi cazare”. După două săptămâni de când a contactat clinica, Claire era deja operată, însă avea să regrete decizia amarnic. La doar câteva zile de la întoarcerea acasă, a dezvoltat o infecţie. Deşi cusătura începuse să sângereze, iar mamelonul se făcuse negru şi supura, Claire nu a mers imediat la spital, „de ruşine”. Cum lucrurile s-au agravat, iar de la clinica din Praga nu a primit vreun răspuns când a încercat să-i contacteze, femeia a mers oţnă la urmă la medic, unde s-a constatat că implanturile erau infectate şi a fost nevoie să fie îndepărtate.
CITEŞTE ŞI: Obsesie BOLNAVĂ. Un travestit şi-a injectat 12 litri de silicon în corp. Are 200 de operaţii estetice FOTO
Cum nu a putut plăti pe moment pentru înlocuirea lor, au urmat luni de zile de chin, timp în care Claire a fost de-a dreptul traumatizată psihic. Ajunsese să poarte două sutiene în acelaşi timp, pe care le umplea cu vată sau cârpe pentru a avea o formă normală. Şi asta doar pentru că medicul care o operase la Praga tăiase prea mult din pielea în exces şi folosise apoi implanturi prea mari, ceea ce a condus la o proastă circulaţie a sângelui în sâni.
Victoria Osbourne a mers în Belgia opentru a i se monta un inel gastric. Se întâmpla în 2006 şi imediat după intervenţie era cum nu se poate mai mulţumită, mai ales că totul o costase doar 3.500 de lire. În doi ani de la intervenţie slăbise deja foarte mult şi lucrurile mergeau foarte bine. În timp, înnsă, femeia a început să resimtă tot mai acut arsuri în zona inimii şi dificultăţi de respiraţie. Medicii nu au descoperit nimic în neregulă iniţial, însă ulterior s-a descoperit că inelul gastric alunecase, iar lichidul din stomac ajunsese la plămâni. Astfel, Victoria a fost nevoită să suporte o a doua intervenţie chirurgicală, pentru repoziţionarea inelului.
CITEŞTE ŞI: DESFIGURAŢI de chirurgia estetică! Vezi cum arată cele mai NEREUŞITE operaţii GALERIE FOTO
Marion Dawkins şi-a făcut cadou de ziua ei, la 40 de ani, o liposucţie la o clinică din Belgia, care avea un pachet avantajos, la preţul de 3.750 de lire, aproape jumătate faţă de cel din Marea Britanie. După ce a fost consultată de o femeie despre care ulterior avea să afle că nu era chirurg, ci o simplă recepţioneră, care i-a spus că intervenţia va fi una „minoră”, fără riscuri, şi care îi va asigura un abdomen „plat ca al lui Britney Spears”, Marion a fost operată. Iar acela a fost începutul unui coşmar. În seara de după operaţie a început să audă un zgomot ciudat, care venea de la tubul de dren care începuse curgă, iar cearceafurile erau pline de sânge scurs din abdomenul său. Deşi era îngrijorată că ar fi putut dezvolta o infecţie, Marion a fost asigurată de chirurg că nu era nicio problemă. La două zile după externare, când ajunsese deja acasă, Marion a simţit un „miros oribil”. „Am ridicat pansamentul şi am văzut că buricul era negru şi verde”, povesteşte femeia, care a mers de urgenţă la medic, unde i-a fost curăţată zona şi i s-au recomandat antibiotice. După alte câteva zile, la ziua fiicei sale, Marion a leşinat şi a fost dusă cu ambulanţa la spital, unde s-a constatat că avea o infecţie renală şi era la numai un pas de septicemie. În plus, cicatricea de pe abdomen începuse să se necrozeze, iar riscul de infarct era foarte crescut. Au urmat cinci săptămâni de spitalizare şi cinci operaţii care au lăsat multe cicatrici atât fizice, cât şi psihice.