Nicuşor Dan nu e de acord cu majorarea salariilor primarilor. Primarul Capitalei intervine în scandalul provocat de creşterea salariilor încasate de aleşii locali şi de deputaţi.
Citeşte şi Câți bani câștigă lunar Nicușor Dan. Iată cele mai mari salarii de la Primăria Capitalei
„Nu e oportună în acest moment (majorarea indemnizațiilor aleșilor – n.r.), cu o criză care ne așteaptă, majorarea salariilor tuturor primarilor din România, inclusiv a mea”, spune primarul general al Capitalei.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege care modifică OUG privind creșterea salariilor bugetarilor astfel încât să se majoreze și indemnizațiile pe care le primesc aleșii locali. S-au înregistrat 168 de voturi ‘pentru’, 79 de voturi ‘contra’, 4 abțineri și un deputat a fost prezent dar nu a votat. Legea votată prevede creşterea salariilor pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.
Salariile aleșilor locali erau înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Acum ei vor primi indemnizații la nivelul salarial din 2021. USR a anunțat că va ataca actul normativ la Curtea Constituțională. Proiectul merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Primarul Capitalei a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă măsurile pe care le-a luat la primărie, ca să facă economie.
”Ne-am uitat la iluminat pe parcursul nopții, după orele de program, în acest moment aveam oprită centrala care furniza apa caldă pentru angajați și am transmis lucrurile acestea de bun-simț, oprirea calculatorului după program, tot ce înseamnă economie de energie electrică. Aceleași instrucțiuni au fost transmise și instituțiilor din subordine”, a declarat edilul în cadrul conferinţei de presă de miercuri.
Citeşte şi Cum vrea Nicuşor Dan să-i încălzească pe bucureşteni la iarnă
Acesta a apreciat, însă, că ”avem o problemă în administraţia publică locală în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcţionari cu salariul viceprimarului”.
”În felul ăsta, pe poziţiile de director, dacă pentru poziţiile de execuţie, în opinia mea, salariile din interiorul autorităţilor locale sunt mai bune decât cele din privat şi poate nemeritat, în ceea ce priveşte salariile poziţiilor de director, ele sunt mult mai mici decât în piaţă”, a adăugat primarul.
Acesta a precizeză că directorii – care câştigă mult mai bine în privat – nu vor alege administraţia. ”Primăria municipiului Bucureşti suntem o primărie care avem un buget de 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5-6.000 de euro, nu o să-ţi vină pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare”, a adăugat primarul general.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari. USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.