În octombrie 2015, talibanii anunțaseră că cele două canale principale de televiziune afgane, Tolo și 1TV, erau considerate ‘ținte militare’ susceptibile de a fi atacate. Ei le reproșau că difuzează materiale de ‘propagandă’ și că afirmaseră că rebelii islamiști ar fi comis violuri în timpul luptelor pentru orașul Kunduz, invadat de insurgenți în luna septembrie a anului trecut.
‘Acest atac este o revanșă la animozitatea Tolo față de islam’, au scris talibanii în revendicarea lor, semnată de ‘comisia lor militară’. Ei au atacat Tolo pentru ‘minciunile’ difuzate — potrivit lor — de televiziunea sa cu privire la comportamentul talibanilor în cursul ocupării Kunduzului.
Atentatul de miercuri a vizat un microbuz care transporta angajați ai societății de producție Kaboora, o filială a grupului Tolo, care afișează o apartenență la canalele generaliste și de informații. Tolo face parte din Moby Group care aparține lui Saad Mohseni, un magnat media cunoscut pentru libertatea sa de exprimare.
Șeful poliției din Kabul, Abdul Rahman Rahimi, a confirmat că Tolo a fost ținta și a evocat un bilanț de 7 persoane ucise și 25 de răniți. Un șofer kamikaze și-a ciocnit mașina-capcană de minibuz pe strada Dar ul-Aman, în vestul capitalei afgane, potrivit lui Sayed Gul Agha Rohani, adjunct al șefului poliției din Kabul.
‘Am pierdut șapte angajați în acest atac terorist’, a confirmat Tolo pe Twitter. ‘Cea mai mare parte a pasagerilor lucrau la întreținerea antenei’, a indicat un angajat al canalului sub acoperirea anonimatului.
‘Inamicii umanității și ai păcii mi-au ucis colegii’, a declarat Fawad Aman, un prezentator-vedetă al Tolo, într-un mesaj citit în direct la televiziune. ‘Ei au făcut din voi, victimele, martiri pentru a ne face să tăcem, dar nu-și vor atinge niciodată scopul.’
ONG Reporteri fără Frontiere (RSF) și-a exprimat ‘sentimentul de oroare’ față de acest atentat, iar secretarul său general Christophe Deloire a estimat că ‘jihadismul este unul dintre cei mai răi prădători ai libertății presei’.
Atacul a avut loc în apropierea Ambasadei Rusiei, dar o sursă din Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat pentru AFP, la Moscova, că ‘niciun membru al personalului ambasadei nu a fost rănit’.
Acest atentat, condamnat ‘ferm’ de președintele afgan Ashraf Ghani, intervine după două zile de la o nouă întâlnire cvadripartită între reprezentanți chinezi, americani, pakistanezi și afgani la Kabul pentru a încerca o relansare a procesului de pace între guvernul afgan și rebelii talibani.