„Nu am pierdut Charlie Hebdo”, a declarat Jeannette Bougrab. „Am pierdut un iubit. Eu sunt aici, nu ca un fost ministru, ci ca o femeie care și-a pierdut bărbatul, care a fost ucis de barbari. L-am admirat înainte de a mă îndrăgosti de el și l-am iubit pentru cum era, era curajos, el credea că viața este ceva neînsemnat când își apăra ideile. Cunoașteți azi oameni capabili să moară pentru ideile lor? Nu. Pentru că tocmai au murit, au fost uciși. Asta e realitatea, am fi putut evita acest masacru. L-am fi putut evita și nu am făcut-o”, a adăugat Jeannette Bougrab, potrivit Agerpres.
În 2012, Charb a fost citat spunând: „Nu mă tem de represalii, nu am nici copii, nici soție, nici mașină, nici datorii. Ar putea suna un pic pompos, dar aș prefera să mor in picioare decât să trăiesc în genunchi”.
Întrebată, în cadrul aceluiași interviu, dacă se simte consolată că lumea a adoptat simbolul „Je Suis Charlie” care ar putea fi considerat ca un semn de victorie, de speranță, Bougrab a declarat cu pasiune: „Categoric nu, pentru că el este mort. Nu este absolut deloc o victorie”, notează, pe de altă parte, Daily Mail.
„Este o înfrângere. O tragedie pentru țara noastră și refuz să mă înveselesc spunându-mi că oamenii demonstrează în stradă pentru că ființa dragă care m-a însoțit în viață nu mai este”.
Bougrab însăși a recunoscut că ea și Charb erau o pereche nepotrivită, deși fusese fascinată de el înainte de a se întâlni.
El era un comunist, ea un membru al UMP, partidul de centru-dreapta. „Mi-am pierdut dragostea, am pierdut o parte din mine. Am fost cu un erou pe care l-am admirat. Am încercat să trăim în mod normal, dar a fost complicat”.
În interviul emoțional, Jeannette Bougrab, 41 de ani, mai afirmă: „Întotdeauna am știut că avea să moară ca Theo Van Gogh (caricaturistul olandez ucis în 2004)”.
„L-am rugat să părăsească Franța, dar nu a vrut”.
Bougrab, care a trăit cu Charb și fiica ei adoptată May timp de trei ani, a adăugat cu tristețe: „Nu a avut copii pentru că știa că va muri. El a trăit fără frică, dar știa că va muri”.
Acum, ea ar dori să-i vadă pe toți caricaturiștii uciși îngropați în Parthenon alături de Voltaire și Jean-Jacques Rousseau, mai notează ziarul britanic.
„Au murit apărând libertatea de exprimare, secularismul. Au murit pentru ca noi să rămânem liberi în această țară, în Franța, în 2015”.
Bougrab, avocat și fost secretar de stat în cadrul Ministerului pentru tineret și viață asociativă, membru al Consiliului Național de Stat, care a servit sub administrația lui Nicolas Sarkozy, a fost descrisă ca o adeptă a „secularizării dure”.
Fiică a unor imigranți algerieni, ea este cunoscută ca un critic feroce al religiei, în special al islamului, amintește Daily Mail.