Deocamdată, nimeni şi nimic nu permite ca acest act abominabil care a lovit Franţa să fie pus în legătură, cu certitudine, cu gruparea jihadistă Stat Islamic.
Procurorul Parisului, Francois Molins, a calificat carnagiul făcut de francezul de origine tunisiană ca fiind un „atentat”, un act „terorist”. La rândul lui, fostul şef al Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE), Alain Chouet, a declarat pentru fracetv info că aceşti termeni folosiţi de Procurorul Parisului că esenţial pentru aflarea adevărului pentru lămurirea acestei chestiuni nu este atât profilul criminalului, cât rolul pe care îl joacă această tragedie în cadrul strategiei globale a Statului Islamic.
Pentru Chouet, lucrurile par a fi clare. „Tehnic vorbind, nu există nicio îndoială. În momentul în care intri cu un camion într-o mulţime de oameni având ca scop să îi ucizi, este vorba despre un atentat. Rămâne de aflat în ce scop acesta a fost comis. Se ia în calcul profilul individului, modul de acţiune şi ţinta”, a declarat Chouet.
„El (şoferul camionului frigorific, n.r.) a ales ţinta cea mai uşoară şi care s-a întâmplat să fie şi un simbol. Pentru lumea arabă sunt cunoscute în special două oraşe din franţa: Parisul, pentru că este Capitala Franţei şi Nisa, recunoscută pentru oamenii bogaţi care vin în vacanţe acolo”, a mai spus Chouet. „Act terorist” – acesta se înscrie într-o strategie a terorii şi exact aşa este acest caz, această strategie a terorii practicată de Statul Islamic. Nu aş fi surprins dacă ei (jihadiştii, n.r.) o vor revendica”, a adăugat el.
Fostul şef al securităţii Externe a reamintit şi de un mesaj audio difuzat în data de 21 septembrie 2014, în care purtătorul de cuvânt al Statului Islamic declara: Dacă puteţi să ucideţi un necredincios american sau european, şi mai ales francezi nenorociţi şi ordinari (…), atunci contaţi pe Allah şi omorâţi-i indiferent prin ce metodă (…) Spargeţi-le capul cu o piatră, luaţi-le gâtul cu cuţitul, călcaţi-i cu maşina, aruncaţi-i de la înălţime, strangulaţi-i sau otrăviţi-i”.
Cazul de faţă oscilează între două ipoteze, potrivit lui Chouet: fie a existat o legătură cu Statul Islamic, fie a fost vorba despre o acţiune directă a organizaţiei jihadiste. Din oricare dintre variantele posibile, expertul exclude categoric cazul unui dezechilibrat mintal, aşa cum a fost, de pildă, cazul lui Breivik din Norvegia.