„În urma articolelor despre Colectiv, GSP a primit două reţete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care şi Suprasept, sînt diluate. Ziarul a plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat confirmă documentele sursei din fabrică. Ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele. Nici patronul firmei, nici directorul general şi nici ministrul sănătăţii n-au dorit să comenteze situaţia”, scrie Tolo.ro.
Ministerul Sănătăţii a semnat 796 de contracte cu firma Hexi Pharma care livrează biocizi în peste 350 de spitale din 40 de judeţe fără ca nicio autoritate să controleze vreodată concentraţia produselor! Pentru nici o firmă.
Am testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare”.
Practic, Suprasept e folosit peste tot.
În decembrie 2015, ziarul a intrat în posesia unor documente din fabrica Hexi Pharma din care reieşea că Suprasept şi Thor se produc diluat. Le scosese un specialist din fabrică, după ce a încercat inutil să-l convingă pe patron să renunţe la banii cîştigaţi astfel.
Reţetele au vechime de câţiva ani, iar sursa afirmă că „în prezent, lucrurile doar s-au periat puţin. Ca să fie clar: diluarea se practică în continuare, chiar dacă în 2016 s-au schimbat numele produselor!”.
Pentru Suprasept, pe reţetele de producţie de acum câţiva ani diluarea era de 9 ori pentru substanţa activă glutaraltdehidă şi de 5 ori pentru substanţa activă clorură de didecilmetil amonoiu.
Numai în 2015, contractele Hexi Pharma semnate cu spitalele din toată România cumulează 10 milioane de euro.
Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma: „E foarte important să ai soluţii de calitate în spitale. şi noi asta livrăm”.
„Dacă statul investeşte în dezinfectante bune, atunci oamenii vor ajunge mai repede acasă din spital, iar statul va face economie cu acest consum de antibiotice care a depăşit măsura”, adaugă.
Cum se laudă firma Hexi cu activitatea sa:
– peste 350 de spitale
– 1.000 de clienţi
– 2.000 de săli de operaţie
– 140.000 de mâini
– 200.000 de instrumente
– 5 kilometri pătraţi de suprafeţe