După atacul terorist de miercuri dimineaţa asupra publicaţiei săptămânale de satiră şi umor, Charlie Hebdo, din Paris, soldat cu moartea a 12 persoane, inclusiv redactorul şef al publicaţiei, mii de oameni au ieşit pe străzile Parisului pentru a deplânge tragedia jurnaliştilor şi a protesta faţă de recrudescenţa terorii în Franţa.
La apelul mai multor sindicate, asociații, organizații media și partide politice, participanții s-au reunit în jurul orei locale 17:00 în Place de la République (Piaţa Republicii) din centrul capitalei franceze, nu departe de sediul publicației Charlie Hebdo, scena atacului.
Mai târziu, alte oraşe din Franţa, dar şi din Europa, cum a fost, de pildă, Berlinul, au organizat acţiuni asemănătoare în semn de solidaritate cu francezii.
La mitingul din Paris participau miercuri seară în jur de 35.000 de oameni, care au denunţat violenţa islamistă şi au condamnat actele criminale ale acesteia.
Potrivit lefigaro.fr, care citează surse din cadrul poliţiei, peste 15.000 de persoane au ieşit în stradă în Lyon pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de atacul terorist din Paris. Tot atâţia au ieşit în stradă şi în Rennes. De asemenea, 10.000 de oameni au ieşit în stradă în Toulouse, 5000 în Nantes, 4.500 la Strasbourg.
În semn de solidaritate, oamenii au ieşit cu miile în stradă şi în Berlin, Germania. De asemenea, 500 de persoane s-au adunat în faţa ambasadei Franţei în Berlin.
La Bruxelles, sute de persoane s-au adunat în două locuri din oraş: în jude de 200 în faţa consulatului Franţei şi între 1.000 – 1.500 în faţa Parlamentului European. Alţi peste 200 au ieşit în stradă în semna de solidaritate în Liege, anunţă agenţia de presă belgiană Belga.
În inima Londrei, în Trafalgar square, sute de persoane s-au adunat să-şi exprime susţinerea faţă de poporul francez. Manifestaţii au avut loc şi în Madrid, în faţa ambasadei Franţei, în prezenţa ambasadorului Jérôme Bonnafont.
„Execuţiile” unor ziarişti de marcă, aşa cum erau cei patru care au fost ucişi de teroriştii islamişti, au zguduit nu numai Franţa, ci întreaga lume, iar reacţiile de comdamnare a unor astfel de gesturi criminale nu au întârziat să apară.
Vorbind despre ceea ce s-a întâmplat miercuri, 7 ianuarie 2015, în Franţa, preşedinteşe ţării, Francois Hollande, spunea că „Franţa este în stare de şoc”.
12 persoane au murit într-un atac armat, miercuri, la sediul publicației franceze de satiră Charlie Hebdo, aflat în Paris, iar alte 11 au fost rănite, între care patru sunt în stare gravă. Charlie Hebdo este o revistă de satiră care a publicat, în 2012, mai multe caricaturi controversate cu profetul Mohammed. Alerta teroristă a fost ridicată la cel mai înalt nivel, în zona Parisului. Poliţia îi caută pe cei trei atacatori.