ATENTATE BRUXELLES. Ministerul Afacerilor Externe transmite că patru cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc marţi la Bruxelles.
„Dintre aceştia, doi cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat. Consuli din cadrul ambasadei României la Bruxelles urmează să îi viziteze pe cetăţenii români spitalizaţi”, se arată în comunicatul MAE.
Al patrulea român rănit este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei.
Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Bruxelles s-a deplasat la spitalele din Bruxelles, pentru a le acorda cetăţenilor români răniţi asistenţa necesară în astfel de cazuri.
Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale, depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre persoanele afectate se află şi alţi cetăţeni români şi este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară, se mai spune în comunicat.
MAE a pus la dispoziția cetățenilor români precum şi rudelor acestora numere de telefon ale Ambasadei României în Belgia: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de
Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.
Claudiu Rusu, unul dintre românii răniţi în urma celor două explozii produse la aeroportul Zaventem, a declarat că este încă în stare de şoc. „Sunt foarte traumatizat. A fost cumplit, de groază. Cand eram pe punctul de a ne imbarca s-a auzit prima bomba care a explodat si cand am mers de urgenta spre iesire a doua bomba a explodat moment in care ne-am adapostit in cafeneaua din spatele nostru. Am inchis toate usile deoarece inainte sa explodeze prima bomba am auzit niste impuscaturi si ne-am speriat ca nu cumva sa vina cineva sa traga in noi. Cand a explodat a doua bomba cioburi din tavanul de sticla au cazut, m-au taiat la cap. Dupa ce am iesit din aeroport m-am indreptat spre un punct de ingrijire. Toti erau ocupati cu pacienti care erau mult mai grav m-am decis sa merg pe picioarele mele la spital, unde am fost cusust si mi-au pus doua copci la nivelul craniului”, a povestit bărbatul, la Digi24.
Printre răniţi se află şi o femeie din Constanţa. Cristina Călințaru, directorul economic al Autorității Navale Române, a fost rănită, marți, 22 martie, în urma exploziilor din aeroportul Zaventem din Bruxelles, scrie reporterntv.ro.
„Directorul economic al ANR se afla în drum spre Lisabona și trebuia să facă schimb de avion, dimineață, la Bruxelles. A fost contactată de ambasadă și se încearcă în această seară să ajungă la ea. Se află internată la Spitalul Militar, care se află la aproximativ 20 de kilometri de Bruxelles. Este lovită la picior. A fost în stare de șoc datorită a ce s-a întâmplat în jurul ei. Din fericire, situația nu este atât de gravă”, a declarat Liviu Cazan, directorul Autorității Navale Române.
Potrivit reporterntv.ro, Cristina Călințaru urma să ajungă la Lisabona, la Agenția Europeană de Siguranță Maritimă unde se desfășoară un comitet, în următoarele două zile.
Belgia a anunțat trei zile de doliu național în urma atentatelor produse marți pe aeroportul internațional și într-o stație de metrou din capitala țării, Bruxelles, și soldate cu cel puțin 34 de morți, conform celui mai recent bilanț provizoriu, transmit DPA și AFP.
Anunțul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF.
‘Este un doliu excepțional, toate drapelele naționale vor fi așadar în bernă pe toate clădirile oficiale din țară’, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.
La rândul său, primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, a indicat, într-o conferință de presă, că printre răniții în atentatul din stația de metrou Maelbeek se află persoane de mai ‘multe naționalități’, iar identificarea victimelor va dura mai mult din cauza situației ‘haotice’.
‘Prima persoană pe care forțele de poliție vor să o identifice este autorul’, pentru a putea fi ‘deosebit’ de victime, a adăugat primarul.
La stația Maelbeek, unde o explozie puternică s-a produs într-o ramă de metrou spre ora 09.00 (08.00 GMT), există ‘probabil în jur de 20 de decedați’, și ‘106 răniți’, potrivit primarului.
Dintre cei 106 răniți, ’17 sunt în stare gravă, 23 au fost puternic atinși de explozie, iar 66 sunt răniți mai ușor’, a precizat Yvan Mayeur.
Deflagrația a fost atât de puternică, încât a provocat prăbușirea a trei pereți ai unei parcări subterane vecine cu stația de metrou, a explicat un purtător de cuvânt al pompierilor din Bruxelles, Pierre Meys.