Atentate la Bruxelles: Mama lui Satan, coşmar şi pentru terorişti, şi pentru poliţişti

Explozibilul "Mama lui Satan" este un coșmar atât pentru autorități, cât și pentru teroriști. Autoritățile belgiene au reușit să identifice tipul de explozibili folosit de atentatorii sinucigași în timpul atacurilor.
Iulian Tudor
24 mart. 2016, 13:24
Atentate la Bruxelles: Mama lui Satan, coşmar şi pentru terorişti, şi pentru poliţişti

Frederic Van Leeuw, procurorul-șef de caz, a declarat reporterilor miercuri că anchetatorii au descoperit 15 kilograme de explozibil artizanal într-o casă folosită de cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles, potrivit Associated Press. Cele două explozii, împreună cu o a treia, la o stație de metrou din Bruxelles, au rănit cel puțin 270 de persoane și au ucis alte 34.

La locația respectivă, polițiștii au mai descoperit cuie — care au servit probabil pe post de schije — și alte materii prime, necesare confecționării artizanale de veste explozive, potrivit The Chicago Tribune.

Potrivit lui Van Leeuw, ingredientul exploziv principal este un compus numit triperoxid de triacetonă, sau TATP — o pudră cristalină, considerată un adevărat coșmar atât pentru teroriști, cât și pentru autorități, conform site-ului techinsider.io.

TATP este ușor de realizat și greu de detectat, dar este, de asemenea, și un compus incredibil de instabil. De fapt, este suficientă o simplă presare fermă pentru ca acesta să explodeze cu aproximativ 80% din forța TNT-ului. Acesta este, de altfel, motivul pentru care compusul și-a câștigat printre teroriști porecla infamă de „Mama lui Satan”, potrivit magazinului online The Future of Things.

TATP a fost folosit în mai multe atacuri la Londra, în 2001 — de un atentator cu bomba ascunsă în pantofi (the Shoe Bomber), în 2005 și 2006. Compusul a fost de asemenea folosit la confecționarea bombelor detonate la Universitatea din Oklahoma, în 2005, și în Texas City în 2006, susțin cercetătorii specializați în explozibili de la Northeastern University.

„TATP și alți explozivi din familia peroxidului sunt utilizați pe scară largă de către organizații teroriste din întreaga lume, deoarece sunt ușor de realizat și extrem de dificil de detectat”, declara în 2005 Ehud Keinan, un chimist de la Institutul de Tehnologie Technion din Israel, într-un comunicat de presă despre rezultatul cercetărilor sale în domeniu.

Citeşte şi O româncă şi fiica sa, singurii supravieţuitori din vagonul de metrou explodat la Bruxelles

„TATP poate fi preparat în ușurință într-un laborator de subsol, folosind materii prime disponibile în comerț”, explică și GlobalSecurity.org, precizând că „te poți arunca în aer cu ușurință atunci când îl creezi”.

Unul dintre motivele pentru care TATP este greu de detectat are legătură cu faptul că acesta nu conține azot, un component-cheie al bombelor artizanale, pe care scanerele de securitate îl pot detecta cu ușurință. Fiecare moleculă a sa conține doar hidrogen, oxigen și carbon — unele dintre cel mai des întâlnite elemente de pe Pământ.

De altfel, puterea cu care explodează TATP i-a nedumerit pe oamenii de știință încă de la descoperirea sa în 1895. Spre deosebire de materialele explozive pe bază de azot, care stochează energie pe măsură ce sunt încălzite pentru a ajunge la forma în care pot fi detonate, TATP poate fi realizat la temperatura camerei — fără a fi nevoie de încălzire.

Oamenii de știință lucrează în prezent febril pentru a crea modalități practice de a detecta TATP înainte ca acesta să mai fie folosit pentru a ucide oameni nevinovați.

ACRO Security Technologies, o companie fondată de Keinan, a dezvoltat un „tester pentru explozivii pe bază de peroxid”, de mărimea unui marker, denumit ACRO-P.E.T. „ACRO-P.E.T. oferă un răspuns imediat la întrebarea dacă un material suspect, descoperit într-un anumit loc, conține într-adevăr cantități infime de exploziv pe bază de peroxid”, a declarat Keinan pentru The Future of Things.

Alți cercetători lucrează la modalități de a descoperi atunci când este transportat compusul, fără a mai fi nevoie de un test chimic direct cum ar fi cel presupus de dispozitivul lui Keinan.

În 2011, spre exemplu, oamenii de știință de la compania japoneză Hitachi au creat un dispozitiv care aspiră aerul din jurul unui pasager și, în interval de două secunde, poate detecta urme infime de TATP.

De asemenea, potrivit unui anunț făcut în 2015 de un grup de cercetători germani, cantitățile mari de TATP pot fi detectate la transport. Pentru că substanța chimică este atât de sensibilă, compusul este de obicei dizolvat înainte de a fi transportat într-un lichid special, cu un miros unic, care ar putea fi detectat la un moment dat de scanerele de securitate ale viitorului.

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe stradă și fără dinți să cerșească” | FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Limba care seamănă destul de mult cu româna, dar care se vorbește împrăștiat prin Europa. Și în România e folosită de multe personalități. Au tradiții și obiceiuri diferite și nu toată lumea reușește să-i înțeleagă pe cei care o vorbesc
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
Playtech.ro
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din Colectiv
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum a ajuns Nicolai Tand, de la Asia Express, să cerșească în străinătate! Sacrificiile l-au dus pe culmile succesului
Spynews
Lambada, noi imagini emoționante cu bebelușul ei și al lui Tzancă Uraganu! Cât de mare a crescut Alesio | VIDEO
Evz.ro
Elena Lasconi, văzută de un fost coleg. Cuvinte greu de reprodus
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Cine este Gabi, românul care a murit în garaj alături de familia lui, în inundațiile din Spania! Acesta a fost un cunoscut fotbalist de la Universitatea Craiova
Cancan.ro
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!' Fostul manager de sub păturica Oanei Zăvoranu a aruncat în aer emisiunea de la Antena Stars! A ieșit scandal în culise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru proprietarii de locuințe. Statul îți impune să repari. Amendă 5000 lei
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții despre tradițiile din Sâmbăta Morților
substantial.ro
Maya Harris, forța nevăzută din cariera politică a Kamalei Harris
MediaFlux
VESTEA MOMENTULUI PENTRU ROMÂNII CARE CUMPĂRĂ VECHIME LA PENSIE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Game of Thrones” se pregătește să cucerească marele ecran: Warner Bros dezvoltă un film în universul Westeros