Atentate la Bruxelles: Mama lui Satan, coşmar şi pentru terorişti, şi pentru poliţişti

Explozibilul "Mama lui Satan" este un coșmar atât pentru autorități, cât și pentru teroriști. Autoritățile belgiene au reușit să identifice tipul de explozibili folosit de atentatorii sinucigași în timpul atacurilor.
Iulian Tudor
24 mart. 2016, 13:24
Atentate la Bruxelles: Mama lui Satan, coşmar şi pentru terorişti, şi pentru poliţişti

Frederic Van Leeuw, procurorul-șef de caz, a declarat reporterilor miercuri că anchetatorii au descoperit 15 kilograme de explozibil artizanal într-o casă folosită de cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles, potrivit Associated Press. Cele două explozii, împreună cu o a treia, la o stație de metrou din Bruxelles, au rănit cel puțin 270 de persoane și au ucis alte 34.

La locația respectivă, polițiștii au mai descoperit cuie — care au servit probabil pe post de schije — și alte materii prime, necesare confecționării artizanale de veste explozive, potrivit The Chicago Tribune.

Potrivit lui Van Leeuw, ingredientul exploziv principal este un compus numit triperoxid de triacetonă, sau TATP — o pudră cristalină, considerată un adevărat coșmar atât pentru teroriști, cât și pentru autorități, conform site-ului techinsider.io.

TATP este ușor de realizat și greu de detectat, dar este, de asemenea, și un compus incredibil de instabil. De fapt, este suficientă o simplă presare fermă pentru ca acesta să explodeze cu aproximativ 80% din forța TNT-ului. Acesta este, de altfel, motivul pentru care compusul și-a câștigat printre teroriști porecla infamă de „Mama lui Satan”, potrivit magazinului online The Future of Things.

TATP a fost folosit în mai multe atacuri la Londra, în 2001 — de un atentator cu bomba ascunsă în pantofi (the Shoe Bomber), în 2005 și 2006. Compusul a fost de asemenea folosit la confecționarea bombelor detonate la Universitatea din Oklahoma, în 2005, și în Texas City în 2006, susțin cercetătorii specializați în explozibili de la Northeastern University.

„TATP și alți explozivi din familia peroxidului sunt utilizați pe scară largă de către organizații teroriste din întreaga lume, deoarece sunt ușor de realizat și extrem de dificil de detectat”, declara în 2005 Ehud Keinan, un chimist de la Institutul de Tehnologie Technion din Israel, într-un comunicat de presă despre rezultatul cercetărilor sale în domeniu.

Citeşte şi O româncă şi fiica sa, singurii supravieţuitori din vagonul de metrou explodat la Bruxelles

„TATP poate fi preparat în ușurință într-un laborator de subsol, folosind materii prime disponibile în comerț”, explică și GlobalSecurity.org, precizând că „te poți arunca în aer cu ușurință atunci când îl creezi”.

Unul dintre motivele pentru care TATP este greu de detectat are legătură cu faptul că acesta nu conține azot, un component-cheie al bombelor artizanale, pe care scanerele de securitate îl pot detecta cu ușurință. Fiecare moleculă a sa conține doar hidrogen, oxigen și carbon — unele dintre cel mai des întâlnite elemente de pe Pământ.

De altfel, puterea cu care explodează TATP i-a nedumerit pe oamenii de știință încă de la descoperirea sa în 1895. Spre deosebire de materialele explozive pe bază de azot, care stochează energie pe măsură ce sunt încălzite pentru a ajunge la forma în care pot fi detonate, TATP poate fi realizat la temperatura camerei — fără a fi nevoie de încălzire.

Oamenii de știință lucrează în prezent febril pentru a crea modalități practice de a detecta TATP înainte ca acesta să mai fie folosit pentru a ucide oameni nevinovați.

ACRO Security Technologies, o companie fondată de Keinan, a dezvoltat un „tester pentru explozivii pe bază de peroxid”, de mărimea unui marker, denumit ACRO-P.E.T. „ACRO-P.E.T. oferă un răspuns imediat la întrebarea dacă un material suspect, descoperit într-un anumit loc, conține într-adevăr cantități infime de exploziv pe bază de peroxid”, a declarat Keinan pentru The Future of Things.

Alți cercetători lucrează la modalități de a descoperi atunci când este transportat compusul, fără a mai fi nevoie de un test chimic direct cum ar fi cel presupus de dispozitivul lui Keinan.

În 2011, spre exemplu, oamenii de știință de la compania japoneză Hitachi au creat un dispozitiv care aspiră aerul din jurul unui pasager și, în interval de două secunde, poate detecta urme infime de TATP.

De asemenea, potrivit unui anunț făcut în 2015 de un grup de cercetători germani, cantitățile mari de TATP pot fi detectate la transport. Pentru că substanța chimică este atât de sensibilă, compusul este de obicei dizolvat înainte de a fi transportat într-un lichid special, cu un miros unic, care ar putea fi detectat la un moment dat de scanerele de securitate ale viitorului.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Dorian Popa condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența stupefiantelor
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului