După un an de la atacurile teroriste din Bruxelles, Nidhi Chaphekar, supravieţuitoarea a cărei imagine s-a răspândit în întreaga lume, a devenit simbolul teribilelor atentate jihadiste ce au lovit Belgia.
Nidhi Chaphekar este stewardesă în carul companiei Jet Airways. Dublul atac jihadist a surprins-o pe aeroportul Zaventem, din Bruxelles, tânăra fiind imortalizată şezând pe un scaun, privind nicăieri, plină de sânge şi funingine, cu hainele rupte şi aproape leşinată după ce fusese victima celor două explozii teroriste.
„Am văzut pentru prima oară în viaţa mea un atac sinucigaş cu bombă, dar nu-mi dădeam seama la început ce se întâmplă cu adevărat. Mi s-a părut că este vorba de o explozie obişnuită, nu un atac terorist. M-am gâdit că ar putea fi vorba şi despre explozia unui cărucior cu baterii de litiu pentru invalizi”, a povestit ea postului de televiziune CNN.
Citeşte şi Un an de la atentatele de la Bruxelles: Moment de reculegere la staţia de metrou Maelbeek
„În acele minute sau secunde … în timp ce vorbeam, oamenii fugeau care-încotro. Cei care nu reuşiseră să găsească ieşirea, se îndreptau spre noi, plângeau, ţipau…”.
Nidhi era cu o colegă de-a ei pe aeroport şi încercau să ajungă la o ieşire, când s-a auzit cea de-a doua explozie. „Am zburat aproape câţiva metri în aer”, povesteşte stewardesa de 41 de ani. „Am căzut în picioar, apoi m-am prăbuşit … şi mi-am spart capul.” Ea încerca să se mişte, dar rămăsese impietrită d durerea provocată de traumatisme. „Încercam să văd unde sunt, dar nu vedeam decât fum şi-mi spuneam „Nidhi, stai jos …mişcă-te!… Mi-era atât de rău, nu puteam să îmi mişc picioarele …”.
Până la urmă a fost salvată de un soldat care a reuşit să o aşeze într-un scaun de pe aeroport. Sângele îi curgea pe faţă, era plină de funingine, cu părul aproape ars şi rănită grav la picior. A transportat-o într-o zonă mai sigură din aeroport. Chiar şi aşa, rănită la picior, s-a oferit să îi ajute pe alţi oameni răniţi care se aflau în zonă.După două ore, era transportată în scaun cu rotile de către echipele de salvare şi dusă la spital, unde a primit tratamentul medical de urgenţă. A doua zi, a fost transportată cu avionul la la Marele Spitalul Charleroi, unde a i s-a acordat îngrijire medicală înainte de a pleca cu avionul la Mumbay, în India, unde locuieşte împreună cu soţul ei şi cu fiul ei de 15 ani şi cu fetiţa de 11 ani.
Citeşte şi Atentatele din Belgia: Moment de reculegere pe aeroportul Zaventem
Ea a stat în comă indusă timp de 23 de zile, din cauza rănilor şi traumatismelor grave pe care le suferise. A fost scoasă din coma indusă, dar nu şi-a amintit de prima dată ce se întâmplase cu ea. Nu ştia nici cine este. Ulterior, a devenit conştientă şi memoria i-a revenit.
Fotografia făcută pe aeroport cu un telefon mobil, de către un ziaristul gerogian Kewtevan Kardava, îmfăţişând-o pe ea stând rănită şi nepucinciasă pe scaunul din aeroport, a făcut înconjurul lumii şi a devenit imaginea atrocităţilor şi a victimelor atentatelor teroriste.
Acum, după un an, Kardava s-a reîntâlnit cu ziaristul care i-a făcut celebra fotografie, care a venit să o felicite. „Am îmbrăţişat-o. I-am mulţumit!”, a mai spus ziaristul georgian. El făcuse atunci 11 fotografii, dar nu s-a aşteptat ca tocmai cea cu Karvada să aibă cel mai mare impact.