Atenție, a apărut o nouă metodă de înșelătorie! Escrocii le cer bani victimelor, în numele ANAF, pentru evitarea ”executării silite”

O nouă metodă de înșelătorie este la modă în România! Escrocii susțin că reprezintă ANAF și le cer bani celor care le cad în plasă, pentru a se evita astfel ”executarea silită”.
Irina Dumitrescu
18 oct. 2024, 17:47
Atenție, a apărut o nouă metodă de înșelătorie! Escrocii le cer bani victimelor, în numele ANAF, pentru evitarea ”executării silite”

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează populația cu privire la această nouă metodă de înșelătorie. Ce fac, concret, escrocii? Trimit email-uri, pretinse ca fiind din partea ANAF, prin care îi informează pe destinatari cu privire la o presupusă datorie, pentru care este necesară plata pentru evitarea executării silite și a valorificării bunurilor.

Potrivit avertismentului ANAF, contribuabililor, persoane fizice le este transmisă o așa-zisă notă informativă prin care sunt înștiințati cu privire la o presupusă datorie, pentru care este necesară plata pentru evitarea executării silite și a valorificării bunurilor, notează gandul.

”Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail [email protected]. Atragem atenția că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și nu trebuie să dați curs solicitărilor! Reamintim contribuabililor că ANAF nu informează contribuabilii despre creanțe prin email, informațiile privind situația fiscală proprie, somațiile, alte înștiințări sunt comunicate securizat fie prin SPV, fie prin Poșta Română cu confirmare de primire”, a transmis ANAF.

Algoritmul acestei metode de înșelătorie este, astfel, relativ simplu. Escrocii trimit online ”nota informativă”, victima deschide email-ul și se sperie că acesta ar fi într-adevăr de la ANAF. Ulterior, pentru a evita ”executarea silită” care ar fi iminentă dacă nu plătește pretinsa datorie, victima trimite suma de bani în contul indicat de escroci.

Citește și Ce este „mic-dejunul balcanic”, trendul care a luat cu asalt TikTok-ul

Aceasta nu este prima metodă de înșelătorie în numele ANAF. Mai mulți oameni s-au plâns că sunt sunați de diverse persoane, de pe numărul 031.403.91.60 (Call Center ANAF). Apelanții se recomandau ca fiind de la Antifraudă și le cereau date personale sau informații despre credite.

ANAF a precizat atunci că funcționarii Direcției Generale Antifraudă Fiscală nu interacționează cu agenții economici/persoanele fizice prin Call Center-ul instituției. Funcționarii de la „asistență contribuabili” oferă doar informații generale în domeniul fiscal și IT. Situațiile când agenții Call Center apelează contribuabilii se întamplă punctual, doar ca urmare a apelării inițiale a contribuabilului și pentru a i se oferi completări la cererea de asistență, însă aceste situații sunt foarte rare.

Citește și Suma uriașă plătită de Culiță Sterp după ce și-a lăsat mașina mai multe zile în parcarea aeroportului: „Le las mașina cred, mai bine”