Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

Majoritatea persoanelor care au suferit un AVC aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior, arată un studiu european recent.
Filip Stan
29 iun. 2022, 12:46
Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

În mod normal, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială au fost principalii factori de risc de accident vascular cerebral.

Bolile nediagnosticate care provoacă AVC. Cine este predispus

Dar, se precizează în persoanele de etnie non-caucaziană și femeile sub 55 de ani care iau anticoncepționale au avut mai multe șanse de a avea factori de risc de accident vascular cerebral nediagnosticați, se arată într-un studiu citat de medicalnewstoday.

Experții în sănătate spun că AVC-ul numit uneori atac cerebral, este o cauză principală a leziunilor cerebrale, a dizabilității pe termen lung și a decesului.

Citește și: Baschetbalistul Stevan Jelovac a murit subit la 32 de ani după un AVC

Iar cel puțin 4 din 5 AVC sunt accidente vasculare cerebrale ischemice . Ele apar se întâmplă atunci când un cheag de sânge sau o altă substanță blochează sângele și oxigenul să ajungă într-o parte a creierului.

Specialiștii de la Centrul Vaudois din Lausanne, Elveția, au descoperit că 67,7% dintre pacienții cu AVC au cel puțin un factor de risc major, adică afecțiuni nediagnosticate.

Factori de risc comuni pentru accident vascular cerebral

Cercetătorii au investigat dosarele medicale ale a 4.354 de pacienți cu AVC din Registrul și Analiza AVC din Lausanne (ASTRAL) din 2003 până în 2018. Dintre acești pacienți, 1.125 aveau factori de risc majori (UMRF) nediagnosticați anterior.

Principalul factor de risc a fost dislipidemia, observată la 61,4% dintre pacienți. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.

Hipertensiunea arterială, al doilea cel mai frecvent factor de risc, a afectat 23,7% dintre indivizii studiați. Aproximativ 10,2% dintre pacienți au avut fibrilație atrială, care poate provoca bătăi rapide și neregulate ale inimii.

Dr. André Rêgo autorul principal al studiului, a menționat alți opt factori majori de risc explorați în studiu: alte probleme cardiace, inclusiv boli cardiace silențioase, diabet, dietă, obezitate, stres, fumat și alcool.

„Deci, ceea ce am făcut a fost să creăm două grupuri, primul cu pacienți care nu știau că au primii cinci factori de risc (potențial necunoscuți) și în comparație cu al doilea grup cu pacienții rămași care ar fi conștienți că au cel puțin unul dintre aceste cinci. Ambele grupuri ar putea avea orice număr din ceilalți cinci factori majori de risc rămași”, a explicat dr. Rêgo.

De ce nu sunt aceste afecțiuni diagnosticate

Cercetătorul susține că aceste afecțiuni nu sunt diagnosticate pentru că oamenii nu caută sau nu aderă la îngrijirea preventivă. Cercetătorii au presupus că motivele financiare pot limita, în unele cazuri, uneori vizitele la medic.

Dar, anumiți factori de risc pot fi tăcuți, ceea ce îi poate face pe oameni să creadă că nimic nu este în neregulă. Dr. Rêgo și-a imaginat că „oamenii pot reacționa mai mult la problemele de sănătate simptomatice”.

De exemplu, studiul a constatat că persoanele cu un indice de masă corporală mai scăzut aveau mai multe șanse să nu fie conștiente de factori de risc vascular înainte de a avea un accident vascular cerebral. El a speculat că acești indivizi au „mai puțină percepție de a fi expuși riscului”.

Cine are cel mai mare risc de AVC

Experții de la Centrul Vaudois au observat, de asemenea, că pacienții cu UMRF au mai multe șanse să fie mai tineri și nu caucazieni.

Femeile sub 55 de ani care foloseau contraceptive și pacienții de 55 de ani și peste care fumau au fost, de asemenea, predispuse să aibă cel puțin un UMRF.

Pe de altă parte, persoanele care iau anticoagulante înainte de accidentul vascular cerebral au fost mai puțin susceptibile de a avea un factor de risc de accident vascular cerebral nediagnosticat. Cercetătorii au observat aceeași tendință cu persoanele care aveau un indice de masă corporală mai mare.

Citește și: Adrian Macarie a suferit un accident vascular. Simona Halep cere ajutorul fanilor pentru donare de sânge

Există lucruri pe care le putem face pentru a preveni aceste accidente vasculare cerebrale. Experții spun că multe dintre aceste AVC-uri pot fi prevenite.

Principalii factori de risc – dislipidemia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială – sunt toți tratabili. „Poți face ceva. Nu trebuie doar să aștepți și să vezi. De fapt, puteți să vă verificați colesterolul și tensiunea arterială. Dacă aveți fibrilație atrială, consultați-vă medicul și puneți-vă un anticoagulant”, a explicat doctorul neurolog Jason Tarpley din California.

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios