Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

Majoritatea persoanelor care au suferit un AVC aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior, arată un studiu european recent.
Filip Stan
29 iun. 2022, 12:46
Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

În mod normal, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială au fost principalii factori de risc de accident vascular cerebral.

Bolile nediagnosticate care provoacă AVC. Cine este predispus

Dar, se precizează în persoanele de etnie non-caucaziană și femeile sub 55 de ani care iau anticoncepționale au avut mai multe șanse de a avea factori de risc de accident vascular cerebral nediagnosticați, se arată într-un studiu citat de medicalnewstoday.

Experții în sănătate spun că AVC-ul numit uneori atac cerebral, este o cauză principală a leziunilor cerebrale, a dizabilității pe termen lung și a decesului.

Citește și: Baschetbalistul Stevan Jelovac a murit subit la 32 de ani după un AVC

Iar cel puțin 4 din 5 AVC sunt accidente vasculare cerebrale ischemice . Ele apar se întâmplă atunci când un cheag de sânge sau o altă substanță blochează sângele și oxigenul să ajungă într-o parte a creierului.

Specialiștii de la Centrul Vaudois din Lausanne, Elveția, au descoperit că 67,7% dintre pacienții cu AVC au cel puțin un factor de risc major, adică afecțiuni nediagnosticate.

Factori de risc comuni pentru accident vascular cerebral

Cercetătorii au investigat dosarele medicale ale a 4.354 de pacienți cu AVC din Registrul și Analiza AVC din Lausanne (ASTRAL) din 2003 până în 2018. Dintre acești pacienți, 1.125 aveau factori de risc majori (UMRF) nediagnosticați anterior.

Principalul factor de risc a fost dislipidemia, observată la 61,4% dintre pacienți. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.

Hipertensiunea arterială, al doilea cel mai frecvent factor de risc, a afectat 23,7% dintre indivizii studiați. Aproximativ 10,2% dintre pacienți au avut fibrilație atrială, care poate provoca bătăi rapide și neregulate ale inimii.

Dr. André Rêgo autorul principal al studiului, a menționat alți opt factori majori de risc explorați în studiu: alte probleme cardiace, inclusiv boli cardiace silențioase, diabet, dietă, obezitate, stres, fumat și alcool.

„Deci, ceea ce am făcut a fost să creăm două grupuri, primul cu pacienți care nu știau că au primii cinci factori de risc (potențial necunoscuți) și în comparație cu al doilea grup cu pacienții rămași care ar fi conștienți că au cel puțin unul dintre aceste cinci. Ambele grupuri ar putea avea orice număr din ceilalți cinci factori majori de risc rămași”, a explicat dr. Rêgo.

De ce nu sunt aceste afecțiuni diagnosticate

Cercetătorul susține că aceste afecțiuni nu sunt diagnosticate pentru că oamenii nu caută sau nu aderă la îngrijirea preventivă. Cercetătorii au presupus că motivele financiare pot limita, în unele cazuri, uneori vizitele la medic.

Dar, anumiți factori de risc pot fi tăcuți, ceea ce îi poate face pe oameni să creadă că nimic nu este în neregulă. Dr. Rêgo și-a imaginat că „oamenii pot reacționa mai mult la problemele de sănătate simptomatice”.

De exemplu, studiul a constatat că persoanele cu un indice de masă corporală mai scăzut aveau mai multe șanse să nu fie conștiente de factori de risc vascular înainte de a avea un accident vascular cerebral. El a speculat că acești indivizi au „mai puțină percepție de a fi expuși riscului”.

Cine are cel mai mare risc de AVC

Experții de la Centrul Vaudois au observat, de asemenea, că pacienții cu UMRF au mai multe șanse să fie mai tineri și nu caucazieni.

Femeile sub 55 de ani care foloseau contraceptive și pacienții de 55 de ani și peste care fumau au fost, de asemenea, predispuse să aibă cel puțin un UMRF.

Pe de altă parte, persoanele care iau anticoagulante înainte de accidentul vascular cerebral au fost mai puțin susceptibile de a avea un factor de risc de accident vascular cerebral nediagnosticat. Cercetătorii au observat aceeași tendință cu persoanele care aveau un indice de masă corporală mai mare.

Citește și: Adrian Macarie a suferit un accident vascular. Simona Halep cere ajutorul fanilor pentru donare de sânge

Există lucruri pe care le putem face pentru a preveni aceste accidente vasculare cerebrale. Experții spun că multe dintre aceste AVC-uri pot fi prevenite.

Principalii factori de risc – dislipidemia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială – sunt toți tratabili. „Poți face ceva. Nu trebuie doar să aștepți și să vezi. De fapt, puteți să vă verificați colesterolul și tensiunea arterială. Dacă aveți fibrilație atrială, consultați-vă medicul și puneți-vă un anticoagulant”, a explicat doctorul neurolog Jason Tarpley din California.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!