Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

Majoritatea persoanelor care au suferit un AVC aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior, arată un studiu european recent.
Filip Stan
29 iun. 2022, 12:46
Atenție! Boli nedetectate care pot provoca AVC: „Doi din trei pacienți aveau această problemă”

În mod normal, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială au fost principalii factori de risc de accident vascular cerebral.

Bolile nediagnosticate care provoacă AVC. Cine este predispus

Dar, se precizează în persoanele de etnie non-caucaziană și femeile sub 55 de ani care iau anticoncepționale au avut mai multe șanse de a avea factori de risc de accident vascular cerebral nediagnosticați, se arată într-un studiu citat de medicalnewstoday.

Experții în sănătate spun că AVC-ul numit uneori atac cerebral, este o cauză principală a leziunilor cerebrale, a dizabilității pe termen lung și a decesului.

Citește și: Baschetbalistul Stevan Jelovac a murit subit la 32 de ani după un AVC

Iar cel puțin 4 din 5 AVC sunt accidente vasculare cerebrale ischemice . Ele apar se întâmplă atunci când un cheag de sânge sau o altă substanță blochează sângele și oxigenul să ajungă într-o parte a creierului.

Specialiștii de la Centrul Vaudois din Lausanne, Elveția, au descoperit că 67,7% dintre pacienții cu AVC au cel puțin un factor de risc major, adică afecțiuni nediagnosticate.

Factori de risc comuni pentru accident vascular cerebral

Cercetătorii au investigat dosarele medicale ale a 4.354 de pacienți cu AVC din Registrul și Analiza AVC din Lausanne (ASTRAL) din 2003 până în 2018. Dintre acești pacienți, 1.125 aveau factori de risc majori (UMRF) nediagnosticați anterior.

Principalul factor de risc a fost dislipidemia, observată la 61,4% dintre pacienți. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.

Hipertensiunea arterială, al doilea cel mai frecvent factor de risc, a afectat 23,7% dintre indivizii studiați. Aproximativ 10,2% dintre pacienți au avut fibrilație atrială, care poate provoca bătăi rapide și neregulate ale inimii.

Dr. André Rêgo autorul principal al studiului, a menționat alți opt factori majori de risc explorați în studiu: alte probleme cardiace, inclusiv boli cardiace silențioase, diabet, dietă, obezitate, stres, fumat și alcool.

„Deci, ceea ce am făcut a fost să creăm două grupuri, primul cu pacienți care nu știau că au primii cinci factori de risc (potențial necunoscuți) și în comparație cu al doilea grup cu pacienții rămași care ar fi conștienți că au cel puțin unul dintre aceste cinci. Ambele grupuri ar putea avea orice număr din ceilalți cinci factori majori de risc rămași”, a explicat dr. Rêgo.

De ce nu sunt aceste afecțiuni diagnosticate

Cercetătorul susține că aceste afecțiuni nu sunt diagnosticate pentru că oamenii nu caută sau nu aderă la îngrijirea preventivă. Cercetătorii au presupus că motivele financiare pot limita, în unele cazuri, uneori vizitele la medic.

Dar, anumiți factori de risc pot fi tăcuți, ceea ce îi poate face pe oameni să creadă că nimic nu este în neregulă. Dr. Rêgo și-a imaginat că „oamenii pot reacționa mai mult la problemele de sănătate simptomatice”.

De exemplu, studiul a constatat că persoanele cu un indice de masă corporală mai scăzut aveau mai multe șanse să nu fie conștiente de factori de risc vascular înainte de a avea un accident vascular cerebral. El a speculat că acești indivizi au „mai puțină percepție de a fi expuși riscului”.

Cine are cel mai mare risc de AVC

Experții de la Centrul Vaudois au observat, de asemenea, că pacienții cu UMRF au mai multe șanse să fie mai tineri și nu caucazieni.

Femeile sub 55 de ani care foloseau contraceptive și pacienții de 55 de ani și peste care fumau au fost, de asemenea, predispuse să aibă cel puțin un UMRF.

Pe de altă parte, persoanele care iau anticoagulante înainte de accidentul vascular cerebral au fost mai puțin susceptibile de a avea un factor de risc de accident vascular cerebral nediagnosticat. Cercetătorii au observat aceeași tendință cu persoanele care aveau un indice de masă corporală mai mare.

Citește și: Adrian Macarie a suferit un accident vascular. Simona Halep cere ajutorul fanilor pentru donare de sânge

Există lucruri pe care le putem face pentru a preveni aceste accidente vasculare cerebrale. Experții spun că multe dintre aceste AVC-uri pot fi prevenite.

Principalii factori de risc – dislipidemia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială – sunt toți tratabili. „Poți face ceva. Nu trebuie doar să aștepți și să vezi. De fapt, puteți să vă verificați colesterolul și tensiunea arterială. Dacă aveți fibrilație atrială, consultați-vă medicul și puneți-vă un anticoagulant”, a explicat doctorul neurolog Jason Tarpley din California.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!