Ne aflăm în plin sezon de gripă, iar anul acesta cazurile de îmbolnăvire au explodat mult mai devreme, față de anii precedenți. Este important să ținem cont de anumite sfaturi medicale atunci când intrăm în sezonul gripei, pentru că doar așa putem evita îmbolnăvirea. În România deja și-au pierdut viața câteva persoane din cauza virozelor respiratorii. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că prevenția este cea mai importantă în acest moment.
În momentul în care apar primele simptome de răceală, oamenii trebuie să se prezinte obligatoriu la medicul de familie. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede, pentru a nu apărea complicații.
Fiindcă anul acesta numărul virozelor respiratorii și al pneumoniilor este în creștere, direcțiile Județene de Sănătate Publică au luat o decizie importantă. Mai exact, acesta au înființat centre de evaluare care asigură asistență medicală pediatrică în cazul răcelilor. Aceste centre se regăsesc în spitalele din Vaslui, Bârlad și Huși.
Dana Budeanu, despre isteria continuă a pandemiei: „Cum să îi spui unui copil că nu are voie să aibă muci?”
Cu toate acestea, cadrele medicale le recomandă părinților ai căror copii prezintă simptome de răceală să se prezinte prima dată la medicul de familie. Acesta va lua decizia dacă copilul trebuie să fie evaluat în Centrul pediatric.
În același timp, atât pentru copii, cât și pentru adulți, medicii recomandă evitarea automedicației. În multe cazuri se poate ajunge la deces dacă oamenii își administrează tratament „după ureche”.
Medicii avertizează: gripa poate duce la deces
„În cazul în care gripa nu este diagnosticată la timp și nu este tratată corect, apar complicații și, în cele mai nefericite cazuri, chiar se poate ajunge la deces”, a explicat Luminița Costache, medic epidemiolog. Românii recunosc faptul că la primele simptome de boală își administrează singur pastilele pe care le consideră necesare, iar abia apoi ajung să se ducă la spital sau la medicul de familie. Este foarte important să fim evaluați de medic cât mai repede, pentru că boala trebuie tratată din timp ca să nu apară complicații. În multe cazuri, oamenii ajung la spital în momentul în care nu se mai poate face nimic pentru ei.
Al doilea caz de triplă infecție virală. Copilul de 3 ani este internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Bucureşti cu gripă, COVID și VSR. 15 oameni au murit de gripă în România în acest sezon
Alte sfaturi importante de la cadrele medicale este să ne îmbrăcăm corespunzător pentru sezonul în care ne aflăm, mai ales copiii bătrânii. În general, persoanele care fac parte din categoriile de risc. De asemenea, trebuie să evităm contactul cu persoanele care sunt bolnave.
Medic: Medicina, vaccinurile, tratamentele, săpunul şi igiena au schimbat totul
”Pe pământul acesta, mii de ani, până în anul 1900, speranţa de viaţă la nivel global se situa undeva în jurul la 35 ani, adică vârsta la care, de fapt, acum mulţi îşi încep viaţa, mortalitatea infantilă era enormă, în majoritatea familiilor, din mulţi copii născuţi puţini ajungeau la maturitate, molimele râdeau milioane de oameni, America a fost de fapt cucerită de variolă, gripă sau pojar şi aşa mai departe”, a scris, joi seară, pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu.
Potrivit acestuia, începând cu anul 1900, lucrurile s-au schimbat radical, medicina, vaccinurile, tratamentele, pasteurizarea, săpunul şi igiena au schimbat totul.
”Dar nu au trecut nici o sută de ani de atunci si auzim aberaţii legate de imunizare naturală în faţa bolilor grave, de tratamente care de care mai naturiste, de detoxifieri, creşterea imunităţii sau scăderea ei, de importanţa expunerii copiilor la infecţii severe, adică exact aşa cum au trăit strămoşii noştri (cei care au reuşit)”, a adăugat medicul.
Acesta se arată consternat de omul modern. ”Efectiv nu îmi vine să cred că omul modern, a cărui speranţă de viaţă a crescut brusc şi foarte mult în ultima sută de ani, care trăieşte în vremuri în care nu îşi mai pierde copiii, în care i se alină suferinţa şi i se tratează sute de boli, ajunge să conteste ştiinţa, să valideze şi să promoveze toate inepţiile legate de sănătatea umană”, a mai scris medicul.