PAŞTE 2015. Nu mai este foarte mult până la Paște și, pentru mulți dintre noi, un mare prilej de bucurie, pe lângă simbolistica religioasă a Învierii Domnului, este ospățul alături de cei dragi. Nutriționiștii ne avertizează însă asupra riscurilor.Prospeţimea trebuie să ne intereseze în primul rând atunci când cumpărăm alimentele pentru masa de Paşte. Alimentele proaspete ne asigură nutrienţii necesari şi ne feresc de eventualele toxiinfecţiile alimentare.
Trebuie să ştiţi că ouale sunt proaspete doar 27 de zile şi puteţi verifica asta uitându-vă la data ştanţată pe acestea. După ce le-aţi cumpărat trebuie ţinute la frigider.
Carnea de miel trebuie să fie acoperită cu o peliculă uscată. Culoarea ne indică dacă produsul este proaspăt. Ea trebuie să fie rozalie, iar dacă o tranşăm trebuie să roşie. De asemenea, este proaspătă dacă este fermă. În momentul în care apăsaţi cu degetul pe carne urma se retrage imediat.
Specialiştii recomandă consumatorilor să fie foarte atenţi la toate alimentele cumpărate în această perioadă.
Vezi: RETETA PASCA: Este delicioasă şi se face foarte simplu
În ultimele zile, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au verificat aproximativ 900 de operatori econmici, iar în cazul a 600 dintre ei au găsit nereguli, informează România TV. Inspectorii au descoperit carne expirată, dar şi produse pentru Paşte care erau depozitate sau comercializate impropriu.
Citeşte şi TVA va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare VIDEO
Spre exemplu, la Timişoara, o tonă de carne de pui a fost descoperită de inspectorii ANPC depozitată în spaţii insalubre, la temperaturi neconforme. Au fost aplicate 400 de amenzi contravenţionale în valoare de 1,2 milioane de lei.
Pe 12 aprilie este Paştele şi ne vom bucura cu toţii de această sărbătoare, mai ales că ne vom strânge la masă alături de cei dragi. Aşa cum este tradiţia, la noi, gospodinele se vor întrece în pregătirea celor mai delicioase preparate, multe dintre ele pe bază de miel, precum friptură, drob, ciorbă sau stufat. Ei bine, carnea de miel poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate, dacă nu este consumată cu măsură, scrie doctorulzilei.ro.
„Carnea de miel este extrem de grea. Se digeră mai greu şi este mai grasă decât cea de oaie, având foarte mult colagen. Aşadar, românii care se știu cu probleme de sănătate, precum cele de ficat, boli cardio-vasculare și, mai ales, de colecist, să stea departe de miel. De altfel, această carne este periculoasă pentru toată lumea, mai ales că, de Paşte, gospodinele fac şi ciorbă – pe care eu, personal, nu o recomand, fiind extrem de grasă„, a explicat doctorul nutriționist Corina Zugravu.
Citeşte şi Cantităţi uriaşe de CARNE DE MIEL stricată: Cum recunoşti carnea proaspătă
Pentru cine nu poate sta departe de carnea de miel, se recomandă, pe lângă porţiile mici, consumarea preparatelor din carne de miel fără garnituri, ci doar cu multe verdețuri și legume, pentru a ajuta la digestie.
„Problema şi mai mare pe care o au românii este că Paştele durează trei zile şi, în toată această perioadă, oamenii mănâncă astfel de preparate, la care adaugă şi mult alcool, ceea ce reprezintă un mare pericol. Un pahar de vin roșu nu omoară pe nimeni, dar excesul poate duce la afecțiuni grave, precum pancreatitele, complicații extrem de severe! În general, românii se confruntă cu probleme digestive de Paşte, precum diareea, colecistita sau colica biliară„, mai spune specialista în nutriţie.
Citeşte şi PAŞTE 2015: Carnea de ied, gâscă şi curcan, o alternativă mult mai sănătoasă la cea de oaie