Clienții Transelectrica au primit facturi false și au fost chiar amenințați cu deconecatare. Este vorba, de fapt, de noi atacuri de tip phishing, de această dată fiind vizată Tanselectrica. După ce a existat un val de atacuri de tip phishing care a vizat instituțiile bancare din România, specialiștii avertizează că acum aceste atacuri sunt orientate către companiile furnizoare de servicii.
Citește și Ce trebuie să faci atunci când te întâlnești cu ursul. Sfaturi utile pentru drumeție
Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că acest tip de atacuri pot avea șanse de reușită în cazul în care nu sunt următite cu atenție solicitările din mesajele transmise și dacă sunt oferite datele personale.
„Echipa DNSC vă supune atenţiei un nou val de atacuri de tip phishing/scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România.
Campania impersonează compania Transelectrica şi foloseşte scenariul deconectării serviciilor pentru neplată. Odată ce potenţiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecţionată către un site de phishing care cere și colectează date sensibile (personale şi de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.
Deşi conţine elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimişi”, se araată în postarea celor de la Directoratul pentru Siguranța Cibernetică.
Specialiștii au explicat că astfel de mesaje pot fi ușor identificate, în special din cauza textului, care de multe ori este plin de greșeli gramaticale, semn că a fost redactat în altă limbă și tradus, ulterior, în mod aproximativ, în limba română.
Cei de la DNSC au etalat și o serie de sfaturi care trebuie urmate de clienți, pentru a evita astfel de atacuri