Înlocuirea acesteia cu carnea de peşte sau de pasăre antrenează o scădere a riscului de deces cu un procent cuprins în intervalul 7% – 19%, în funcţie de alimentul care joacă rolul de substitut, a declarat An Pan de la Universitatea Hardvard, principalul autor al acestui studiu.
„Consumul regulat de carne roşie antrenează un risc ridicat de deces, cauzat de maladii cardiovasculare şi cancer”, au explicat savanţii americani, care grupează în categoria „carne roşie” carnea de vită, de porc şi de miel.
Riscul de deces este şi mai mare în cazul cărnii procesate, ce include produse ca şuncă, cârnaţi şi salam.
Consumul zilnic de carne roşie proaspătă sau procesată creşte riscul de deces cu 12% în comparaţie cu persoanele care consumă acest aliment rar şi în cantităţi mici sau chiar deloc. Creşterea acestui risc ajunge până la 13% pentru carnea neprocesată şi la 20% atunci când este procesată.
„Înlocuirea porţiilor de carne roşie cu carne de peşte, carne de pasăre, nuci, legume uscate, lactate semidegresate şi cereale integrale reduce considerabil riscul de deces”, au concluzionat autorii studiului.
Cercetătorii americani au analizat datele provenind din două studii realizate pe 37.698 de bărbaţi şi 83.644 de femei, care au fost monitorizaţi timp de peste 20 de ani.
Carnea roşie reprezintă o sursă importantă de proteine în alimentaţie, iar studii precedente au arătat deja faptul că un consum regulat de carne roşie antrenează o creştere a riscului de declanşare a diabetului la adulţi şi a maladiilor cardiovasculare, dar şi a unor tipuri de cancer.