Gheaţa care acoperă străzile şi trotuarele face victime. Mersul pe jos este o adevărată aventură iar pericolele sunt la fiecare pas. Trotuarele arată ca nişte patinoare veritabile şi nu este de mirare că medicii ortopezi au avut mult de lucru în ultima perioadă.
„Este plin la ortopedie. Este perioada cea mai solicitantă. O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat, pentru
RomaniaTV.net, dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.
Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercursiuni grave. După o căzătură este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna. În cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
- Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
- Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual
- În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcăminte trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
Doctorul Uscatu spune că este important ca oamenii sa invete sa cada.
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţie de aparare, punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.
Potrivit specialistului, în această perioadă este foarte important să ne ferim și de mașini atunci când este gheață pe jos. Autoturismele derapează destul de des în acest sezon, de aceea, dr. Uscatu ne recomandă să nu stăm aproape de borduri.
„Să nu mergem aproape de stradă, deoarece putem aluneca sub o maşină. Să lăsăm maşinilor o distanţă apreciabilă pentru frânare, atunci când traversăm pe trecere. Distanţa este de 2-4 ori mai mare pentru frânare. În plus, trebuie să fim atenţi la clădirile pe lânga care trecem, deoarece pot cădea ţurţuri sau gheaţă de pe acoperiş”, a mai declarat dr. Uscatu.
În ultimele săptămâni, sute de oameni s-au ales cu fracturi după ce au căzut pe gheaţă. Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în Capitală, unele dintre ele fiind transportate la spital, după ce au căzut şi au suferit fracturi, entorse sau contuzii.
La Sibiu, 90 de persoane au ajuns la Urgenţe în doar câteva zile. Deşi primăria a dat zeci de somaţii, oamenii refuză să cureţe trotuarele din faţa caselor.
De asemenea, mormanele de zăpadă lăsate neatinse de peste o săptămână pe majoritatea trotuarelor din oraşul Iaşi s-au transformat în capcane pentru zeci de locuitori. Din acest motiv, peste 70 de oameni au ajuns la spital cu fracturi în primele zile din 2015, iar secţia de Ortopedie de la Spitalul „Sf. Spiridon” a devenit arhiplină.