În urma unei adrese primite de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, Primăria Sectorului 6 informează cetăţenii de existenţa unor focare de pestă porcină africană la graniţele României.
Astfel, în cadrul campaniei de informare ce se desfăşoară la nivel naţional cu privire la această boală, autoritatea locală a Sectorului 6, prin Serviciul Control Activităţi Publice Gospodăreşti şi Sanitar Veterinar, Fitosanitar atenţionează cetăţenii că este interzisă aducerea în ţară, din Ucraina şi Republica Moldova, a porcilor vii, a cărnii de porc proaspete, refrigerate sau congelate, precum şi a produselor din carne (cârnaţi, carne sărată, şuncă etc), informează administraţia locală într-un comunicat de presă remis la redacţie.
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat, recent Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), pe ordinea de zi fiind adoptarea unor măsuri urgente pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în România. Detalii, aici.
Detalii despre persa porcină africană
Pesta porcină africană este cauzată de un virus.
Cât de mult durează de la infectarea porcilor, până la apariţia semnelor de boală? 3-15 zile, dar în forma acută de boală semnele pot apărea în 3-4 zile.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană? Nu există semne specifice care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli.
• mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24- 48 de ore înaintea morţii;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi, informează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Cum se transmite virusul?
Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
• toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperat, transmite ANSVSA.