Poliţiştii spun că, în ultima perioadă, hoţii sunt extrem de atenţi nu numai la victimă ci şi la modul de operare. Preferă să bage mâna în buzunare pentru că fapta este furt calificat, iar pedeapsa între 2 şi 5 ani de închisoare. Dacă ar smulge un obiect, un lănţişor de exemplu, atunci fapta se încadrează la tâlhările, iar pedeapsa ajunge până la 7 ani de închisoare.
Iarna este anotimpul preferat al hoţilor.
„O evaluare a numărului de cazuri o facem şi în funcţie de sezon. Pe timpul verii când avem puţine persoane în RATB avem una sau două sesizări pe zi. Pe timpul iernii, când avem aglomeraţie avem 4 sau 5 fapte pe zi”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.
Poliţiştii spun că hoţii sunt în general bărbaţi cu o vârstă de aproximativ 30 de ani, fără studii şi sunt îmbrăcaţi obişnuit sau chiar bine, pentru a nu trezi suspiciuni.
„Mi s-a întâmplat să-mi fure din geantă. Era aglomeraţie, mi-au furat doar actele”, a spus un păgubit.
„Geanta fiind cu clapă, unul stătea cu faţa spre mine şi celălalt cu mâna în geantă. Da! Şi erau îmbrăcaţi la costum. Îmbrăcaţi bine”, a spus un alt păgubit.
Mulţi dintre hoţi însă, deşi sunt prinşi, pleacă liniştiţi de la Poliţie. „Majoritatea sunt cercetaţi în stare de libertate pentru că sunt prejudicii mici, pentru că nu prezintă pericol social”, a specificat Dumitru Coarnă, președintele unui sindicat al polițiștilor, citat de digi24.ro.
RAPORT RATB. Unde este „raiul” călătorilor care circulă fără bilet, în Bucureşti
Peste 52.000 de persoane au fost prinse că au mers cu mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) fără să achite călătoria, se arată în raportul de activitate al instituţiei pe anul 2015. Cei mai mulţi călători frauduloşi au fost depistaţi pe liniile de tramvai. Detalii, aici.