Atenție la alimentele „sănătoase”. Unele pot deveni nocive dacă sunt consumate în cantități prea mari

Alimentele sănătoase precum legumele, fructele și cerealele integrale sunt cunoscute drept o adevărată sursă de vitamine și minerale, însă pot deveni la fel de dăunătoare precum sodiul sau zahărul dacă sunt consumate în cantități prea mari.
Ruxandra Rădulescu
29 oct. 2021, 19:58
Atenție la alimentele

Alimentele sănătoase pe care orice nutriționist ne îndeamnă să le introducem în dieta noastră zilnică sunt fructele, legumele și cerealele însă pentru a beneficia din plin de beneficiile acestora trebuie să le consumăm cu măsură.

În ciuda vitaminelor și mineralelor pe care anumite alimente le conțin, nu trebuie să abuzăm de ele și este necesar să le consumăm într-o manieră echilibrată, altfel pot deveni adevărate bombe calorice pentru silueta noastră.

Bananele sunt cunoscute ca fiind absolut delicioase, mai ales datorită aromei puternice și a gustului dulce, însă din cauza conținutului ridicat de glucide, aceste fructe pot provoca carii. La fel ca zahărul, aceste fructe pot influenţa apariţia cariilor, care îţi pot răni smalţul dentar. Consumul excesiv de banane poate provoca dureri de cap, deoarece bananele coapte sunt bogate în tiramină, un declanşator al migrenei. Aceste delicii dulci pot fi și un pericol pentru silueta. Pentru a evita aceste efecte negative, este recomandat să consumăm cel mult două banane pe zi.

Broccoli, varză conopidă
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza, sunt pline de fibre și alți nutrienți, dar pot interfera cu producția de hormon tiroidian dacă aveți o deficiență de iod. Deci, dacă o faceți, este o idee bună să vă limitați aportul de varză de Bruxelles, broccoli, varză, conopidă deoarece cercetările sugerează că digerarea acestor legume poate bloca capacitatea tiroidei de a utiliza iod, care este esențial pentru funcționarea normală a tiroidei. Cu toate acestea, conform Clinicii Mayo, ar trebui să consumați o cantitate semnificativă de legume crucifere pentru ca aceasta să influențeze cu adevărat absorbția de iod. Cumpătarea este esențială.

Ovăzul

Ovăzul este o cereală sănătoasă, bogată în fibre, însă conține și cantități importante de fitați. Fitații se găsesc adeseori în alimente bogate în fibre precum fructele de pădure, porumbul, nucile, fulgii de ovăz, secară și în special tărâțele de grâu, fitații sunt substanțe care leagă moleculele de calciu, reducându-le absorbția. Alimentele bogate în fibre au multe beneficii pentru sănătate, așa că, desigur, nu doriți să le evitați… dar dacă creșteți aportul de fibre (de exemplu, pentru a ajuta la reglarea digestiei), asigurați-vă că creșteți și aportul de calciu.

Citește și: Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist

Nucile braziliene

Nucile braziliene oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, dar consumul excesiv ar putea fi dăunător.

De fapt, un aport de 5.000 mg de seleniu, care este cantitatea din aproximativ 50 de nuci braziliene de mărime medie, poate duce la toxicitate. Această afecțiune periculoasă este cunoscută sub numele de selenoză și poate provoca probleme de respirație, atac de cord și insuficiență renală.

În plus, prea mult seleniu, în special din suplimente, a fost asociat cu un risc crescut de diabet și cancer de prostată.

Cu toate acestea, comunitățile din Amazon cu diete tradiționale care sunt în mod natural bogate în seleniu nu au prezentat niciun efect negativ sau semne de toxicitate a seleniului. Cu toate acestea, este important să vă limitați aportul zilnic de nuci braziliene.

Nivelul superior al aportului de seleniu pentru adulți este de 400 mcg pe zi. Din acest motiv, este important să nu mâncați prea multe nuci braziliene și să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de seleniu. Limitarea aportului la una până la trei nuci braziliene pe zi este o modalitate inteligentă de a evita consumul prea mult de seleniu (25).

Citește și: Alimentele esențiale care te ajută să lupți împotriva depresiei de sezon. Cum putem stimula „hormonul fericirii”

Afinele 

Afinele conţin o multitudine de vitamine, minerale şi antioxidanţi, substanţe necesare menţinerii sănătăţii. Însă aceste fructe de pădure în cantităţi mari, pot subţia sângele aşa că trebuie să fie consumate cu grijă, în special de către persoanele care urmează un tratament medicamentos. Toate fructele de pădure, inclusiv căpșunile, merișoarele și afinele sunt cunosute pentru faptul că subțiază sângele. Portocalele, mandarinele, cireșele, stafidele, prunele uscate, ananasul și roșiile funcționează în același mod.

 

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o. L-a impresionat chiar la vizita făcută în țara noastră
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Papa Francisc, înmormântat cu pantofii uzaţi pe care i-a folosit ani de zile. Motivul acestei alegeri
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cod portocaliu de ultimă oră de la ANM. Temperaturile scad sub zero grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Primele imagini de la înmormântarea Papei Francisc. Suveranul Pontif este condus astăzi pe ultimul drum
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un Mega Image din Plaza România. Șefului ANPC nu i-a venit să creadă: „Fetelor!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte