Atenție la alimentele „sănătoase”. Unele pot deveni nocive dacă sunt consumate în cantități prea mari

Alimentele sănătoase precum legumele, fructele și cerealele integrale sunt cunoscute drept o adevărată sursă de vitamine și minerale, însă pot deveni la fel de dăunătoare precum sodiul sau zahărul dacă sunt consumate în cantități prea mari.
Ruxandra Rădulescu
29 oct. 2021, 19:58
Atenție la alimentele

Alimentele sănătoase pe care orice nutriționist ne îndeamnă să le introducem în dieta noastră zilnică sunt fructele, legumele și cerealele însă pentru a beneficia din plin de beneficiile acestora trebuie să le consumăm cu măsură.

În ciuda vitaminelor și mineralelor pe care anumite alimente le conțin, nu trebuie să abuzăm de ele și este necesar să le consumăm într-o manieră echilibrată, altfel pot deveni adevărate bombe calorice pentru silueta noastră.

Bananele sunt cunoscute ca fiind absolut delicioase, mai ales datorită aromei puternice și a gustului dulce, însă din cauza conținutului ridicat de glucide, aceste fructe pot provoca carii. La fel ca zahărul, aceste fructe pot influenţa apariţia cariilor, care îţi pot răni smalţul dentar. Consumul excesiv de banane poate provoca dureri de cap, deoarece bananele coapte sunt bogate în tiramină, un declanşator al migrenei. Aceste delicii dulci pot fi și un pericol pentru silueta. Pentru a evita aceste efecte negative, este recomandat să consumăm cel mult două banane pe zi.

Broccoli, varză conopidă
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varza, sunt pline de fibre și alți nutrienți, dar pot interfera cu producția de hormon tiroidian dacă aveți o deficiență de iod. Deci, dacă o faceți, este o idee bună să vă limitați aportul de varză de Bruxelles, broccoli, varză, conopidă deoarece cercetările sugerează că digerarea acestor legume poate bloca capacitatea tiroidei de a utiliza iod, care este esențial pentru funcționarea normală a tiroidei. Cu toate acestea, conform Clinicii Mayo, ar trebui să consumați o cantitate semnificativă de legume crucifere pentru ca aceasta să influențeze cu adevărat absorbția de iod. Cumpătarea este esențială.

Ovăzul

Ovăzul este o cereală sănătoasă, bogată în fibre, însă conține și cantități importante de fitați. Fitații se găsesc adeseori în alimente bogate în fibre precum fructele de pădure, porumbul, nucile, fulgii de ovăz, secară și în special tărâțele de grâu, fitații sunt substanțe care leagă moleculele de calciu, reducându-le absorbția. Alimentele bogate în fibre au multe beneficii pentru sănătate, așa că, desigur, nu doriți să le evitați… dar dacă creșteți aportul de fibre (de exemplu, pentru a ajuta la reglarea digestiei), asigurați-vă că creșteți și aportul de calciu.

Citește și: Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist

Nucile braziliene

Nucile braziliene oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, dar consumul excesiv ar putea fi dăunător.

De fapt, un aport de 5.000 mg de seleniu, care este cantitatea din aproximativ 50 de nuci braziliene de mărime medie, poate duce la toxicitate. Această afecțiune periculoasă este cunoscută sub numele de selenoză și poate provoca probleme de respirație, atac de cord și insuficiență renală.

În plus, prea mult seleniu, în special din suplimente, a fost asociat cu un risc crescut de diabet și cancer de prostată.

Cu toate acestea, comunitățile din Amazon cu diete tradiționale care sunt în mod natural bogate în seleniu nu au prezentat niciun efect negativ sau semne de toxicitate a seleniului. Cu toate acestea, este important să vă limitați aportul zilnic de nuci braziliene.

Nivelul superior al aportului de seleniu pentru adulți este de 400 mcg pe zi. Din acest motiv, este important să nu mâncați prea multe nuci braziliene și să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de seleniu. Limitarea aportului la una până la trei nuci braziliene pe zi este o modalitate inteligentă de a evita consumul prea mult de seleniu (25).

Citește și: Alimentele esențiale care te ajută să lupți împotriva depresiei de sezon. Cum putem stimula „hormonul fericirii”

Afinele 

Afinele conţin o multitudine de vitamine, minerale şi antioxidanţi, substanţe necesare menţinerii sănătăţii. Însă aceste fructe de pădure în cantităţi mari, pot subţia sângele aşa că trebuie să fie consumate cu grijă, în special de către persoanele care urmează un tratament medicamentos. Toate fructele de pădure, inclusiv căpșunile, merișoarele și afinele sunt cunosute pentru faptul că subțiază sângele. Portocalele, mandarinele, cireșele, stafidele, prunele uscate, ananasul și roșiile funcționează în același mod.

 

 

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
SUA întărește securitatea la granița cu Mexicul: 1.000 de militari americani urmează să fie trimiși
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București