Pericolul pe care îl pot reprezenta unele ambalaje alimentare a fost scos în evidență, recent, de un studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția. Cercetătorii de acolo au găsit, în ambalaje pentru alimente, nu mai puțin de 189 de substanțe chimice cu potențial cancerigen, potrivit medicalnewstoday.
Citește și Momentul perfect pentru a pune varza la murat. Ce spun tradițiile românești
Mai mult, 76 dintre cele 189 de substanțe chimice ar putea ajunge în alimente, arată același studiu.
Deloc surprinzător ar spune unii, cele mai multe substanțe cu potențial cancerigen, mai precis 143, au fost identificate în ambalaje de plastic. Prin comparație, în ambalajele fabricate din hârtie sau carton au fost găsite mult mai puține astfel de substanțe. Fără substanțe potențial cancerigene au fost doar ambalajele confecționate exclusiv din sticlă.
În ciuda rezultatelor făcute publice de cercetători, există voci care susțin că, deocamdată cel puțin, nu se poate face ”o legătură concludentă” între substanțele identificate și, de pildă, cancerul de sân.
Oricum, pentru a limita riscurile date de substanțele potențial periculoase din ambalaje, specialiștii recomandă, printre altele, să nu încălzim alimente în ambalaje de plastic și, de asemenea, să alegem păstrarea mâncării și a băuturilor în recipiente din sticlă, nu din plastic.
În februarie, circa 550.000 de români erau diagonsticați cu cancer. Anul trecut, numărul cazurilor noi de cancer din România a fost cu 21 de procente mai mare decât cel din 2022.
La nivel mondial, această maladie ucide 9,6 milioane de oameni în fiecare an.