Anemia este caracterizata de un nivel scazut de celule rosii in sange. Motivul principal al anemiei este dat de alimentatia prea saraca in fier a copilului. Un copil cu anemie va fi obosit, va arata palid, va fi irascibil sau poate sa nu aiba nici un simptom.
Foarte important este ca studii recente au aratat ca anemia in copilaria timpurie poate sa duca la intarziere in dezvoltarea mentala si fizica viitoare. Asadar, a preveni anemia in primii ani de viata ai copilului este vital si intra, evident, in responsabilitatile parintilor.
Categorii de risc
Copiii care se nasc prematur sunt supusi unui risc mai mare de a face anemie, desi anemia poate aparea si la bebelusii ce se nasc la termen, dar care nu primesc destul fier in alimentatia lor zilnica. De regula, copiii nascuti la termen vin pe lume cu rezerve suficiente de fier pentru primele luni de viata. Laptele de la sanul mamei ii ofera un supliment de fier asimilat foarte bine de catre bebelus.
Daca copilul e hranit cu formula de lapte, e foarte important sa fie un sortiment imbogatit cu fier. Parintii de regula intreaba daca formulele de lapte imbogatite cu fier cauzeaza constipatie copiilor. Desi multi copii se constipa din cand in cand, cercetarile au aratat ca nu fierul din laptele praf este cauza constipatiei.
Laptele de vaca nu trebuie sa apara in alimentatia copilului pana la cel devreme 12 luni, intrucat el este foarte sarac in fier. Mai mult, daca e introdus prea devreme in dieta copilului, laptele de vaca ii poate produce vatamari intestinale care duc la scaderea nivelului de fier din sange si astfel pot duce la anemie.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.