Înainte de a cumpăra un produs, citiţi cu mare atenţie etichetele. Însă, aveţi mare grijă pentru că unele dintre ele conţin termeni care sunt înşelători.
De exemplu, „aromă naturală” poate da impresia despre un produs că este cât se poate de sănătos, însă de cele mai multe ori aceste arome sunt obţinute în laborator.
De asemenea, pe unele sucuri apare eticheta „concentrat 100% natural„. Nu vă lăsaţi păcăliţi, pentru că cele mai multe sucuri conţin zaharuri.
Un alt exemplu, „piureul de fructe„, care la prima vedere pare cât se poate de natural, este tratat chimic şi conţine arome. De asemenea, „nectarul” este doar un piure cu aromă şi zahăr.
„Nectarul este un suc ce conţine şi pulpă, deci un suc mai gros. Poate să conţină conservanţi, coloranţi, îndulcitori, ba mai mult se pot introduce substanţe de îngroşare- Dacă este aromă natural identică atunci este o aromă artificială”, a declarat pentru România TV dr. Gheorghe Mencinicopschi.
„Fără colesterol” este o altă expresie care poate duce cumpărătorii în eroare. Trebuie să ştiţi că orice produs care nu are origină animală nu are colesterol, însă producătorii specifică acest lucru pentu a da senzaţia de sănătate a unui produs.
„Eticheta cu alergeni, astea trebuie citite pentru că foarte multe persoane sunt alergice, mulţi nu stiu dar au alergie chiar la gluten, nu pot manca din verivate glutenici grâu, orz, secară”, a mai spus dr. Menci.
Studiile arată că 80% din textele de pe ambalajele produselor agroalimentare sunt mincinoase.