Infracţiunile de tâlhărie, care reprezintă 0,9 la sută din totalul infracţiunilor sesizate în 2012, au crescut cu 22,3 la sută, în principal prin înmulţirea faptelor de smulgere de poşete şi bijuterii, se arată în raportul privind activitatea Ministerului Afacerilor Interne, prezentat vineri.
În schimb, au scăzut tâlhăriile cu mod de operare deosebit: cu autori mascaţi (cu 16,3 la sută), asupra caselor de schimb valutar sau amanet (cu 16,6 la sută) şi prin ameninţare cu arme de foc (cu 23 la sută).
Infracţiunile de mare violenţă comise cu arme de foc continuă să înregistreze valori reduse. La nivel naţional au fost opt omoruri şi zece tâlhării comise cu arme de foc, comparativ cu nouă omoruri şi 26 de tâlhării înregistrate în 2011.
Numărul evenimentelor produse prin folosirea, fără respectarea prevederilor legale, a armelor letale şi neletale a înregistrat o creştere de la 210 la 221.
Infracţiunile de tâlhărie stradală sesizate reprezintă 7,58 la sută din criminalitatea stradală şi au crescut cu 18,4 la sută.
Pe de altă parte, 8,9 la sută dintre faptele de tâlhărie au fost surprinse în flagrant, ceea ce reprezintă o creştere cu 5,6 la sută faţă de anul trecut.
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 52,6 la sută din totalul infracţiunilor sesizate şi prezintă o creştere de 3,2 la sută, cauzată, în principal, de creşterea furturilor, cu 6,8 la sută. Furturile din societăţi comerciale au crescut cu 8,3 la sută, iar cele din locuinţe, cu 9 la sută.
Furturile de autovehicule au înregistrat în schimb o scădere semnificativă, cu 18 la sută, procentrul de recuperare fiind de 63,5 la sută, informează Mediafax.
Infracţiunile comise contra persoanei reprezintă 22,8 la sută din totalul infracţiunilor sesizate şi înregistreză o scădere cu 3,5 la sută. Infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii se menţin aproximativ la nivelul anului trecut.
Criminalitatea gravă nu prezintă în România o pondere semnificativă, aceasta reprezentând doar 0,2 la sută din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Poliţiei Române. Totuşi, infracţiunile grave comise cu violenţă – omorul, tentativa la omor, pruncuciderea, lovirile cauzatoare de moarte, tâlhăria şi violul urmate de moartea victimei – sunt pe un trend crescător (11 la sută), potrivit documentului citat.
Din totalul infracţiunilor de omor, 13,5 la sută au fost produse în mediul stradal. Procentul de identificare al autorilor în dosarele penale de omor a fost de 96,8 la sută.
Ministerul Afacerilor Interne a precizat că imaginea României continuă să fie afectată de criminalitatea comisă de români pe teritoriul altor state. Evoluţia fenomenului infracţional comis de cetăţenii români în străinătate a fost monitorizată permanent, fiind identificate o serie de instrumente necesare prevenirii şi combaterii acestuia.
În perioada de referinţă au fost transmise 1.825 de mesaje operative, principalele state destinatare fiind Italia, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Totodată, au fost primite de la autorităţile străine 1.402 mesaje informative, principalele state expeditoare fiind Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Austria.
În această perioadă au fost primite, la nivel naţional, 3.528 de cereri de asistenţă poliţienească internaţională. De asemenea, s-au trimis către autorităţile străine 1.621 de solicitări de asistenţă în ţările în care se manifestă criminalitatea de sorginte românească, respectiv Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Austria, a precizat sursa citată.