În teorie, Facebook incorporează un filtru foarte bine pus la punct ce previne partajarea de fișiere malițioase între utilizatorii rețelei sociale. Se pare însă că nu este perfect, iar cea mai recentă dovadă în această direcție a fost confirmată de un expert în securitate cu numele de Bart Blaze, scrie playtech.ro.
Respectivul individ a descoperit o nouă formă de malware pe Facebook ce se transmite de la utilizator la utilizator prin intermediul unei imagini aparent nevinovate.
Aceasta din urmă este în format SVG, iar din momentul în care ați deschis respectivul fișier, computerul vostru este compromis, împreună cu contul de Facebook.
Cu toate că v-ați fi așteptat ca cei de la Facebook să fi făcut o treabă mai bună în a vă proteja contul, din păcate, prin intermediul un cont compromis, respectivul malware reușește într-un timp relativ scurt să ajungă la foarte mulți internauți.
Problema cu fișierele SVG este că, deși la bază sunt imagini, acestea, prin natura lor, sunt un pic mai complexe de cât fișiere standard JPG sau PNG. Acestea pot integra conținut JavaScript și pot fi deschise cu ușurință în orice browser modern.
Revenind însă la infecția malware, aceasta include două componente. După ce ați accesat fișierul SVG primit de la un prieten, imediat se va deschide o pagină foarte similară cu YouTube. Diferența este că aceasta din urmă este de fapt o clonă ce vă invită să instalați o extensie suplimentară pentru a vedea clipul cu pricina. De fapt, este vorba de și mai mult malware pe care îl instalați de bună voie și nesiliți de nimeni.
La final, de fapt, respectiva extensie este capul răutăților, vă alterează datele pe care le aveți în computer, vă compromite contul de Facebook și, nu în ultimul rând, facilitează propagarea malware-ului la alte persoane.