Atenţie la simptomele perimenopauzei! Iată cum poţi să le recunoşti

In Romania, varsta medie de instalare a menopauzei este de 48 de ani, acesta fiind un proces natural pe care fiecare femeie il experimenteaza, la incetarea perioadei fertile. Trebuie retinut ca menopauza, momentul instalarii menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauza, o perioada ce dureaza intre 1 - 2 ani si este urmat de postmenopauza, perioada care continua pana la finalul vietii. Intreg acest proces poarta numele de perimenopauza si implica numeroase procese si transformari care au loc in organism din cauza modificarii nivelurilor de hormoni, in special ale celor de estrogen si progesteron.
Roxana Gagiu
20 dec. 2016, 10:02
Atenţie la simptomele perimenopauzei! Iată cum poţi să le recunoşti

„In timpul premenopauzei, functia ovariana si productia de estrogen incep sa devina haotice (nivelul de estrogen incepe sa scada) si, prin urmare, perioada de instalare a menopauzei devine de neocolit. Multe femei pot intra la menopauza inainte de varsta de 40 si ceva de ani, insa in aceste cazuri, este vorba despre o menopauza timpurie, care se poate cauza fie factorilor genetici, fie unor dereglari autoimune. Simptomele resimtite de catre femeile care se apropie de instalarea menopauzei pot fi cu usurinta combatute cu EstroPlus, tratamentul natural care contine fitoestrogeni extrasi din germeni de Soia nemodificata genetic si doi antioxidanti puternici: extract din samburi de struguri si vitamina E”, afirma dr. Virgil Popescu, director medical al companiei Hyllan Pharma, producatorul EstroPlus.

EstroPlus este singurul produs 100 natural dedicat combaterii simptomelor menopauzei care beneficiaza de un studiu observational preliminar, desfasurat in Romania pe un grup de 60 de femei, tinute sub observatie timp de sase luni.

Iata care sunt cele mai frecvente semne si simptome ale perimenopauzei:

Schimbari si tulburari ale ciclului menstrual. Ca prim simptom al inceperii tranzitiei catre menopauza, ciclurile menstruale isi schimba frecventa si devin neregulate. De asemenea, abundenta menstrelor variaza, in unele luni vor fi mai abundente, iar in cele finale, vor deveni din ce in ce mai moderate.

Bufeuri si transpiratii nocturne. Numite stiintific tulburari vasomotorii, bufeurile si transpiratiile nocturne sunt printre cele mai suparatoare, dar si cel mai frecvent intalnite simptome ale menopauzei. Termenul de bufeuri este asociat cu inrosirea unor suprafete mari de piele, cauzata, la randul ei, de o crestere brusca a temperaturii corpului. In timpul unui astfel de bufeu, vasele se dilata pentru a putea permite sangelui sa ajunga cat mai aproape de suprafata pielii, inima pompeaza mai repede, pentru ca sangele sa poata circula mai repede catre suprafata, pentru a se racori. Pe masura ce sangele „se grabeste” sa „iasa”, apare roseata pe fata, gat si piept, in cele mai multe cazuri.

Insomnie. Multe femei incep sa aiba probleme cu odihna in timpul noptii. Bufeurile pot aparea si noaptea si sunt insotite, de regula, de transpiratii nocturne reci, generatoare de disconfort. Agitatia si bufeurile sunt responsabile pentru somnul nelinistit, uneori chiar pentru lipsa totala a acestuia intreaga noapte.

Fluctuatii de greutate. Nu exista o legatura directa intre menopauza si fluctuatiile de greutate. Scaderea nivelului productiei de estrogen are, insa, efecte indirecte asupra fluctuatiilor de greutate. Lipsa somnului, scaderea nivelului de serotonina (hormonul fericirii) si starile specifice instalarii menopauzei modifica stilul de viata al femeilor si le poate determina sa-si gaseasca „alinarea” in mancare.

Subtierea firului de par si pielea uscata. Multe femei vor observa in perimenopauza ca pielea lor incepe sa prezinte semne accentuate de imbatranire, cum ar fi ridurile, petele intunecate, uscaciunea, scaderea elasticitatii si, uneori, senzatiile de mancarime, ca urmare a scaderii nivelului de estrogen (care are, printre altele, un rol important in mentinerea sanatatii pielii).

Modificari ale dispozitiei.Transformarile fizice sunt, adesea, insotite de labilitate psihica. Cele mai neplacute manifestari pot include senzatia continua de oboseala, iritabilitate crescuta, schimbari bruste de dispozitie, anxietate si, in situatiile cele mai grave, stari depresive. S-a dovedit ca femeile aflate in perimenopauza au un nivel crescut de MAO-A, enzima care descompune serotonina, noradrenalina si dopamina (toate trei, substante corelate cu echilibrul psihic si starea de bine) si este legata de tulburarea depresiva majora si depresia postpartum.

Palpitatii ale inimii. Acest lucru este cauzat de modificari ale vaselor de sange, ale inimii si sistemului nervos vegetativ. Palpitatiile pot sa apara in timpul bufeurilor sau pot fi asociate cu stari de anxietate, spasme musculare si dureri de cap.

Migrene si dureri de cap frecvente. Reducerea fluxului sangvin, lipsa de somn, anxietatea si alte probleme pot contribui la dureri de cap frecvente. In perimenopauza, femeile sufera frecvent de astfel de migrene, care isi modifica intensitatea in functie de simptomele prin care trec, de la caz la caz.

Risc mai mare de aparitie a afectiunilor si complicatiilor. Studiile arata ca, dupa instalarea menopauzei, creste riscul ca unele femei sa dezvolte afectiuni ale inimii sau osteoporoza. Acest lucru este cauzat de scaderea nivelului de estrogen, hormonul responsabil de mentinerea sanatatii a vaselor de sange si a densitatii osose.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Rusia cere investigație completă după exploziile de la consulatul din Marsilia
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!