Lagocephalus sceleratus sau peştele balon este o specie de peşte care în muşchi, gonade, ficat si piele conţine tetrodotoxină, o otravă puternică termostabilă, împotriva căreia nu a fost găsit încă un antidot. Consumul său este interzis în țările UE, dar în Japonia este o delicatesă gastronomică cunoscută sub numele de „fugu”, care se prepară după proceduri speciale, din cauza otrăvii sale ucigătoare.
Se crede că această otravă termostabilă este de câteva sute de ori mai puternică decât cianura.
Habitatul obişnuit al peştelui balon este Oceanul Indian, Pacificul de Vest și Marea Roșie. Este un migrant „lessepsian”, ceea ce înseamnă că a ajuns în Mediterana din Marea Roșie, prin Canalul Suez. Este o specie extrem de invazivă care și-a stabilit colonii Mediterana de est, explică medicul Jakov Dulčić, șeful laboratorului de ihtiologie și pescuit de coastă al Institutului de Oceanografie și Pescuit din Split.
El a adăugat că acest pește a fost văzut pentru prima dată lângă insula Jakljan, lângă Dubrovnik, în 2012. Apoi a fost găsit de-a lungul coastelor albaneze, muntenegrene și croate, pentru ca în acest sezon să fie pescuit din nou din apele Mării Adriatice, scrie presa croată.
Institutul i-a avertizat pe turişti pe rețelele de socializare că, dacă întâlnesc acest timp de peşte, să evite contactul direct dacă este posibil și, dacă este imposibil, să fie foarte precauţi. Pe lângă otravă, această specie are o falcă puternică, cu dinți ascuțiți, astfel încât mușcătura ei poate provoca răni grave.