Este vorba, precizează ANAF, despre tranzacțiile cu jetoane nefungibile (așa-numitele NFT, după termenul englezesc nonfungible token), potrivit businessmagazin.
Astfel, orice român care a realizat venituri din tranzacții cu NFT trebuie să știe că aceste venituri sunt impozabile.
Conform prevederilor legale, veniturile impozabile sunt atât cele în numerar, cât și cele în natură (produse, servicii, călătorii etc.).
ANAF precizează că toți cei interesați de clarificările privind tratamentul fiscal al veniturilor obținute de persoane fizice în urma tranzacțiilor cu NFT pot consulta următoarele surse:
– pe site-ul ANAF, unde se află inclusiv broșura privind tratamentul fiscal sus-menționat
– la numărul de telefon 031.403.91.60;
– la structurile de asistenţă pentru contribuabili din unitățile fiscale teritoriale
Potrivit academy.binance, NFT-urile sunt active digitale unice care semnifică dreptul de proprietate asupra unor articole, cum ar fi bilete la concerte virtuale sau piese rare de artă.
Aceste active sunt stocate pe blockchain, ceea ce înseamnă că nu pot fi editate, copiate sau duplicate cu ușurință. Acolo, pot acționa ca o dovadă verificabilă public a proprietății într-o bază de date descentralizată.
NFT-urile oferă creatorilor noi oportunități de monetizare, încurajând inovația și susținând creșterea industriilor creative.
”NFT-urile se bazează pe tehnologia blockchain, care oferă un registru descentralizat care înregistrează tranzacțiile și detaliile de proprietate. Natura sa transparentă și imuabilă permite urmărirea clară a istoricului proprietății asupra unui NFT. Acest lucru verifică autenticitatea și legitimitatea NFT-ului, deoarece trece în mâini diferite în timp”, mai precizează sursa citată.