Atenţie mare de unde cumpăraţi porci! Au vrut şorici autohton, dar s-au ales cu 1.200 de lei amendă

Amendă de 1.200 de lei pentru o familie care a cumpărat un porc fără documente sanitar-veterinare. Se fac controale masive în târguri.
Alina Costache
01 dec. 2023, 08:17
Atenţie mare de unde cumpăraţi porci! Au vrut şorici autohton, dar s-au ales cu 1.200 de lei amendă

S-a dat liber la vânzarea de porci înainte de Ignat, dar se verifică dacă sunt respectate regulile. Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul Satu Mare efectuează, în această perioadă, controale, pentru a stabili dacă se respectă normele de biosecuritate în ceea ce privește comercializarea animalelor vii. În urma acestor verificări au fost aplicate amenzi și date avertismente unor exploatații non-profesionale care au cumpărat porcine, fără documentele sanitare-veterinare. Cea mai mare amendă aplicată a fost de 1.200 de lei pentru o exploatație care a achiziționat porci fără documentele sanitare-veterinare.

În săptămâna 10 noiembrie – 16 noiembrie, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, potrivit unui comunicat transmis de DSVSA Satu-Mare. Totodată, au fost inspectate depozite de cereale, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condițiile de biosecuritate și de bunăstare a animalelor, în ceea ce privește pesta porcină aviară (PPA) sau Influența Aviară.

Amendă de 1.200 de lei pentru o exploatație-non-profesională

În urma verificărilor au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă pentru o exploatație non-profesională de 1.200 de lei, potrivit DSVSA Satu-Mare.

”În urma acestor controale a fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă contravențională în valoare de 1.200 lei, pentru 1 exploatație non profesională din localitatea Urziceni și 3 avertismente pentru 3 exploatații non profesionale, din localitățile Lazuri, Certeze și Sanislău – pentru cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente și 1 avertisment – 1 primărie, din localitatea Căuaș, – pentru nerespectarea prevederilor înscrise în H.G. 1059/2013. În această perioadă, în județul Satu Mare, evoluează focare de Pestă Porcină Africană în localitățile: Urziceni, Corund și Lelei”, au anunțat autoritățile sanitare-veterinare din județul Satu Mare.

Într-o săptămână au fost efectuate 85 de controale în exploatații profesionale și non profesionale

Conform DSVSA, în această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 85 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.

”DSVSA Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel  internațional a gripei aviare înalt patogene”, potrivit celor comunicate de instituție.

Reguli obligatorii pentru cei care taie porci în gospodărie înainte de Crăciun. Riscă amenzi drastice în acest an

Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, mulți români sacrifică porcul crescut în gospodărie pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne pentru Crăciun și Revelion.

”Având în vedere dinamica evoluției Pestei Porcine Africane, pentru prevenirea apariției și  răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la:

  • solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care a costatat modificări ale starii de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mancare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent in zona subabdominala si pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;
  • după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
  • până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislatia sanitara veterinara in situația constatată ;
  • în situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modifcările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea  cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei”, a transmis DSV Sibiu, citat de oradesibiu.ro.

Citește și: Carne de porc de Crăciun 2023. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine?

Autoritățile reamintesc că Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau  afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

Citește și: Amendă colosală pentru un bărbat din Satu Mare care și-a cumpărat un porc de Crăciun! Suma este mai mare decât prețul godacului

Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă reprezentată de cca. 100  grame de carne, recoltată doar muschii pilieri diafragmatici. Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotalia auriculara), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice forma comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Autoritățile recomandă populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”, sau orice alta forma de aprovizionare din surse neautorizate.

Vouchere 2023 pentru porc de Crăciun. Noua inițiativă legislativă ar putea să soluționeze problema micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza restricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană.

Legislația vine ca un ajutor în implementarea unei alte inițiative aflate în fază finală a dezbaterii parlamentare, Legea porcului.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.

”În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, a spus Barbu, care  nu a declarat nimic despre vouchere.

El a precizat că prin legea adoptată ca preşedinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse şi pentru persoanele fizice.

O nouă inițiativă legislativă pentru modificarea Legii Porcului prevede acordarea vouchere de 1.000 de lei celor care, din cauza pestei porcine, sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcilor.

Noile vouchere ar urma să fie emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană, potrivit unei inițiative ce va fi depusă în Parlament de Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit Agrointel.

Porci de Crăciun, la vânzare pe Facebook. Crescătorii și-au pus animalele pe rețelele sociale: ”Ăsta e vietnamez. Nu conţine grăsime, e mai mult pentru fiţe”

Vouchere 2023 pentru porc de Crăciun. Oficialul a explicat că inițiativa va veni în sprijinul Legii Porcului, în sensul că persoanele înscrise în Registrul Agricol drept mici crescători de porci, care vor să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în apropierea unor ferme comerciale de creștere a porcilor (pe o rază de 10 km) pot primi timp de 5 ani câte un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro.

Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc”, a declarat Emil Dumitru.

Porcii crescuți în gospodărie  pot fi vânduți | ANSVSA, noi norme la Legea porcului

Aplicarea Legii porcului venea cu o serie de norme care interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, respectiv comercializarea cărnii provenită de la aceștia, care între timp s-au mai schimbat.  Proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Astfel, în mediul rural, oamenii vor putea crește în gospodării porci exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial.

Carnea de porc se scumpeşte. Câţi bani vor plăti românii pentru un kilogram înainte de Sărbătorile de Iarnă

Potrivit normelor, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel:

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
  • exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
  • abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
  • abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național, se arată în documentul ANSVSA.

Noi restricţii pentru transportul porcilor

Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.

Operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.

Românii sunt revoltaţi! 20.000 lei amendă dacă cumperi „sfântul şorici” cu banii cash: „Cum mai iau eu porc de Crăciun?”
Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport animale vii se consemnează înr-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție a mijloacelor de transport animale vii, se mai arată în documentul publicat de ANSVSA .

Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, din 02.10.2023 poate fi citită integral AICI.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Bloc de 523 de apartamente din București va fi consolidat fără relocarea locatarilor
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!