În urma mai multor controale efectuate în biserici, pompierii au descoperit o serie de nereguli grave, care pot pune în pericol viața enoriașilor. Printre acestea se numără și faptul că o parte dintre acestea funcionează fără autorizație de securitate la incendiu. În acest sens au fost oferite sancțiuni de până la 2.000 de lei.
Pompierii și reprezentanții IGSU transmit persoanelor care vor să participe la slujba de Înviere că este extrem de important să acorde atenție maximă la aprinderea lumânărilor și să fie extrem de precauți, pentru a fi evitate orice fel de incidente.
Această lună a fost una extrem de ocupată pentru inspectorii IGSU care au fost nevoiți să efectueze mai multe controale în mănăstirile, bisericile și obiectivele turistice din România, dat fiind că urmează sărbătorile de Paște. Din nefericire, în urma acestor controale au fost identificate nenumărate nereguli, care au dus la aplicare mai multor amenzi. Acestea s-au ridicat la o valoare cumulată de 2 milioane de lei.
Inspectorii IGSU au identificat 130 de obiective care funcționau fără a avea o autorizație de securitate în caz de incendiu. Aceste verificări au fost efectuate și în cadrul bisericilor și mănăstirilor, astfel încât să fie evitate evenimentele neplăcute și a incendiilor, care ar putea fi provocate de aprinderea lumânărilor în timpul slujbelor specifice acestei perioade.
Mai mult, pompierii au instruit preoții cu privire la modalitățile de coordonare și evacuare a enoriașilor în cazul unui incendiu, dar și asupra modului de utilizare a stingătoarelor de incendiu, dispuse în interiorul lăcașelor de cult.
Noaptea de Înviere nu va fi una liberă și liniștită pentru pompieri și polițiști, dat fiind că vor fi dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de enoriași. IGSU recomandă atât preoților, cât și enoriașilor să fie extrem de prudenți în ceea ce privește utilizarea lumânărilor și a candelelor aprinse în timpul slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului.
Totodată, reprezentanții IGSU recomandă ca enoriașii să nu se deplaseze cu lumânări aprinse în autovehicule și, de asemenea, să evite total amplasarea acestora în locuință în afara unor suporturi care nu pot lua foc. Acestea ar trebui amplasate la distanță de perdele, de materiale lemnoase sau electrocasnice. Sugestia pompierilor este ca acestea să fie așezate într-o farfurie vu puțină apă.
În absolut nicio situație lumânările sau candelele nu trebuie lăsate aprinse nesupravegheate. Nu adormiți cu lumânările aprinse și nu le lăsați la îndemâna copiilor.
E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol.
Sfaturi pentru preoți, în noaptea de Înviere
De asemenea, pentru evitarea producerii unor incidente în noaptea de Înviere, pompierii îi sfătuiesc pe preoţi şi enoriaşi să ia următoarele măsuri: lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului; evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule; parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.