Cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio susţin că au descoperit o potenţial periculoasă „parte întunecată” a pigmenţilor ce se află în morcovi, scrie The Huffington Post.
Ei au ajuns la concluzia că în situaţia în care organismul absoarbe prea mult din betacarotenul ce se găseşte în principal în morcovi, ar putea împiedica vitamina A să se absoarbă în corp. Vitamina A este esenţială pentru menţinerea sănătăţii ochilor, oaselor şi pielii, precum şi pentru sistemul imunitar şi metabolism. Dacă absorbţia vitaminei A este blocată, acest lucru ar putea conduce la o serie de boli.
Un pericol ar putea fi un risc sporit de cancer pulmonar. Potrivit unui studiu, persoanele care consumă betacaroten sunt mai predispuse la această maladie decât cele care nu consumă alimente cu acest pigment.
Cu toate acestea, cercetătorii nu recomandă oamenilor să nu mai consume produse cu cantităţi mari de betacaroten, deoarece sunt necesare studii suplimentare în acest sens.
Principalele surse de caroten se găsesc în fructele şi legumele de culoare portocalie (caise, piersici, mango, morcovi, roşii, ardei) sau în cele de culoare verde (spanac).